Intro 2/6

Waarom Natuurlijk Zien?

Natuurlijk Zien is zien zoals de natuur het bedoeld heeft: scherp en helder, zonder inspanning.

Onze ogen focussen zich moeiteloos op alles waarop we onze aandacht richten. Ze voorzien onze hersenen van allerlei informatie: kleur, afstand, diepte, relatie in de ruimte, grootte, enz., enz.

Natuurlijk Zien is ook de methode die je deze natuurlijke manier van zien en kijken (opnieuw) aanleert. Gebaseerd op de bevindingen van de oogarts dr. William H. Bates.

Waarom zou je je daar mee bezig houden?

De meeste mensen gaan met Natuurlijk Zien aan de slag omdat ze hun huidige zicht willen behouden en/of hun bril kwijt willen.

Maar er is nog een reden die misschien nog veel belangrijker is:

De gezondheid van je ogen

Op een paar uitzonderingen na, wordt iedereen met gezonde ogen geboren. Ze functioneren goed, bewegen goed, de cellen zijn goed, enz. enz.

En toch heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek aangetoond dat 98% van ons vroeg of laat aan de bril zal moeten. Het brilgebruik neemt elk jaar verder toe.

Cijfers van het CB

Van de 12-jarige kinderen in Nederland draagt al ruim 12% een bril. Rond de 30 jaar dragen 4 op de 10 personen een bril of lenzen en tussen de 35 en 55 jaar stijgt dat percentage naar 95%. Slechts één op de 20 mensen heeft op 55-jarige leeftijd geen bril nodig. Boven de 75 jaar zijn mensen zonder bril een uitzondering.

Moet je je voorstellen dat die percentages ook voor andere aandoeningen gelden. Dat we boven de 55 allemaal doof zijn bijvoorbeeld. Of een pace-maker moeten dragen. Dat één op de 10 kinderen op de lagere school al niet meer kan lopen of 40% van de 30-jarigen een stoma nodig heeft. Dat is toch absurd?

Ons lichaam is in staat om allerlei verwondingen en ziektes het hoofd te bieden. Wonden helen, gebroken botten groeien weer aan elkaar, ziektekiemen worden bestreden, al dan niet met behulp van medicijnen. Wij vinden dat heel normaal. We verwachten van artsen dat ze ons helpen om beter te worden en meestal lukt dat wel.

Met ons zicht is dat anders: daar wordt je eenvoudig verteld dat je een bril nodig hebt. De bril helpt je om scherper te zien maar je ogen worden niet beter. Bijna altijd gaan ze er zelfs verder door achteruit.

Relatie bril en oogziektes

Een bril dragen is één ding, maar uit grote onderzoeken blijkt dat er een sterke relatie is tussen het dragen van een sterke bril en oogziektes. Denk aan staar, glaucoom en degeneratie van het netvlies. Dat laatste komt vooral voor bij sterke bijziendheid.

Om het maar even heel bot te formuleren: als jij de adviezen van oogartsen en opticiens opvolgt, dan wordt je zo goed als zeker voor de rest van je leven afhankelijk van een bril om goed te zien, en heb je ook nog eens 25% kans op een of andere oogziekte.

Misschien denk je dat je door een steeds sterkere bril of contactlenzen altijd wel kan zien, of dat een oogziekte wel te verhelpen valt door operaties of medicijnen.

Het is geweldig wat oogartsen kunnen bereiken door operaties, maar ook zij kunnen niet voorkomen dat een deel van de bevolking hun zicht deels of geheel verliest.

Veel beter is het dit soort ingrepen te voorkomen. Door weer natuurlijk te gaan zien en je ogen, je lichaam en je geest weer te gebruiken zoals de natuur het bedoelt heb je een hele grote kans dat je de dans ontspringt.

Meer redenen voor Natuurlijk Zien

Maar voor ik uitleg voor wie Natuurlijk Zien bedoeld is en wat je ermee kan bereiken, ga ik je eerst uitleggen wat het nu precies is.

Intro