Intro 4/6

Voor wie is Natuurlijk Zien?

Als je mij vraagt wie baat heeft bij Natuurlijk Zien dan zeg ik: iedereen. Want of je nu al een bril draagt of nog niet: het is altijd goed om de natuurlijke zie-gewoontes aan te leren en gewoon te maken.

Mensen zijn groeps-dieren. We sluiten ons graag aan bij anderen en nemen hun gedrag makkelijk over. Bij kinderen is dat zelfs extreem: die kopiëren feilloos wat hun ouders doen.

In onze samenleving zijn de mensen met goede zie-gewoontes veruit in de minderheid. Zelfs de mensen die ze wel hebben, hebben geen idee wat ze doen en waarom dat zo belangrijk is voor hun zicht. Goed zien wordt meer gezien als geluk hebben dan als iets wat je zelf kan beïnvloeden.

Haast niemand weet dat staren en turen slecht is voor je ogen. Zelfs mensen die heel goed zien en uitstekende gewoontes hebben, hebben soms de neiging om hun naasten te kopieren.

Pas als je weet wat goede en slechte zie-gewoontes zijn, kan je er bewust voor kiezen om ze wel of niet toe te passen.

Zo vind ik zelf dat iedere ouder dit zou moeten leren om het goede voorbeeld te geven aan hun kinderen. Hetzelfde geldt voor iedereen die met kinderen werkt.

Opticiens en oogartsen kunnen de informatie op deze site gebruiken om ouders, kinderen en mensen die 'nog te redden zijn' te behoeden voor het geijkte pad. Simpelweg door ze te verwijzen naar deze site.

Hoe lang duurt het voor je verschil merkt?

Natuurlijk Zien gaat over het toepassen en eigen maken van goede zie-gewoontes. Het succes van deze methode staat of valt daarmee. Je moet ze dus net zolang blijven oefenen, tot het weer onbewuste gewoontes zijn geworden waar je niet meer bij na hoeft te denken.

Bij goed zicht

Als je zicht nu goed is, dan is de kans groot dat je de meeste goede zie-gewoontes al toepast. Voor jou is het easy: het enige wat je moet doen is weten wat je moet blijven doen (of misschien zelfs nog wat meer moet doen) en wat je moet vermijden. Daarmee hou je je zicht in stand.

Bij afnemend zicht

Mocht je zicht al een beetje achteruit gaan maar draag je nog geen bril, dan kan je dat proces binnen een paar weken omdraaien. In de meeste gevallen is een bril te voorkomen.

Bij een zwakke bril

Heb je een zwakke bril en draag je die nog niet al te lang? Een kleine refractie afwijking (van -1,5 D tot + 1,5D) raken de meeste cursisten binnen een paar maanden tot een jaar kwijt.

Bij slecht zicht en een sterke bril

Draag je al lang een sterke bril, dan leer je Natuurlijk Zien vooral om je ogen gezond te houden en zo min mogelijk verder te belasten. Mensen met sterke refractie-afwijkingen - lees sterke brillen - hebben namelijk een grote kans op oogziektes en permanente beschadiging van het zicht.

Door je intensief bezig te houden met Natuurlijk Zien en/of de Batesmethode, is het zeker mogelijk om weer beter te gaan zien. Maar als je helemaal van de bril af wilt komen zal je over veel doorzettingsvermogen en geduld moeten beschikken. Toch zijn er zelfs mensen die van hun redelijk sterke bril zijn afgekomen.

Kijk hier voor wat ervaringen van anderen.

Test je potentiële vermogen tot natuurlijk zien

Draag je al een bril, dan is is een test die je een redelijk goed beeld zal geven over hoeveel je vooruit kan gaan:

Als je dit juist doet en je geen oogziekte hebt, dat zal je onmiddellijk duidelijker en in sommige gevallen zelfs heel goed kunnen zien.

Dit betere zicht kun je blijvend bereiken als je oogspieren hun voortdurende spanning verliezen, de spanning die veroorzaakt is door slechte zie-gewoontes.

Of je dit ook daadwerkelijk zult bereiken hangt af van je instelling, omstandigheden, doorzettingsvermogen, leefstijl, geloof in eigen kunnen, etc.

Overigens: mensen die goed zien zullen met deze test geen verschil merken of het punt zelfs slechter zien.

Voor welke afwijkingen?

Dr. Bates dacht in het begin van zijn onderzoeken dat zijn methode alleen invloed had op bijziendheid. Hij was aangenaam verrast toen hij ontdekte dat het ook hielp bij bijna alle refractie-afwijkingen.

Bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie), scheelzien (strabisme), een lui oog (amblyopie), astigmatisme of een leesbril ‘vanwege de ouderdom’ (presbyopie); de goede zie-gewoontes helpen bij allemaal.

Altijd resultaat?

Het is vrij logisch dat aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld kleurenblindheid of een defect in het netvlies niet verholpen worden door deze methode. Net als zichtafwijkingen door zware verwondingen of ziektes. Maar van zo'n fysiologische oorzaak is maar bij 2% van de zichtafwijkingen sprake.

Meestal is bij het ontstaan van het wazige zicht met het oog zelf niets aan de hand en is de oorzaak een functionele storing. Dus hoe het oog gebruikt wordt.

Dan nog behaalt niet iedereen even goede resultaten. Sommige mensen gaan heel snel vooruit en anderen doen er veel langer over of raken nooit van hun bril af.

Maar iedereen heeft baat bij Natuurlijk Zien. Het minste wat je zult bereiken is dat je de spanning uit het zien wegneemt. Daardoor zul je verdere achteruitgang van je zicht voorkomen.

Lees wat ervaringen van anderen.

Hoe nu verder?

Ik kan me voorstellen dat er nu behoorlijk wat vragen bij je naar boven komen. Over wat je dan moet leren, waarom je dit niet van je oogarts of opticien hoort en wie ik wel niet ben om dat te beweren.

Klik even door, dan wordt het allemaal duidelijk:

Intro