Recensies boek Natuurlijk Zien

Natuurlijk Zien en de BatesmethodeAl duizenden mensen zijn met dit boek aan de slag gegaan om hun zicht te verbeteren.

Lees de overweldigende en soms zeer ontroerende reviews.

Reviews

Esther van der Werf, Bateslerares:

Ter bevordering van Natuurlijk Zien in Nederland was één ding hard nodig: een goed begrip van de Bates Methode. Met dit boek vervult Saskia Naber een grote behoefte aan een duidelijke uitleg van de technieken die Dr. W.H. Bates gebruikte in zijn praktijk. Hiermee kunt u zelf aan de slag en zal uw kennis over de gezonde werking van uw ogen zodanig toenemen dat u er de rest van uw leven profijt van zult hebben.

Ik heb Saskia met veel plezier geholpen; haar enthousiasme voor Natuurlijk Zien en de positieve ervaringen die zij en haar gezin behaalden zijn een fantastische inspiratie voor iedereen die zelf ook liever zonder bril weer helder wilt zien.

24 december 2023 van Birgit op Kiyoh:

Score: 10 - Dikke aanrader!

Heel blij met dit boek/deze methode! Het is zo prettig geschreven, er staan megaveel voorbeelden en uitleg in. Saskia weet het nog eens leuk te maken ook. Ik merk al heel snel verbetering van mijn zicht, nog even en ik kan alles weer scherp zien! :-) Na het lezen van de website dacht ik even: 'met deze tip kan ik het mee doen, wat voegt het boek nog toe?' Nou, heel veel dus!

3 december 2023 van Chanti op Kiyoh:

Score: 10 - Goed boek, snelle en correcte levering

Heel mooi samengesteld boek, overzichtelijk, met veel nuttige oefeningen.

2 december 2023 van Mattie op Kiyoh:

Score: 10 - Zeker een aanrader!

In 2012 heb ik de cursus gevolgd bij Tomas Quackenbush, en ik draag nog steeds geen bril ( ben een vrouw van 64). Maar ik was wel dringend op zoek naar een opfrisser voor mijn kijk/zie gewoontes. Die heb ik gevonden in het boek van Saskia: praktisch en heel helder geschreven. Ik ben er heel blij mee!

1 december 2023 van Sanne op Kiyoh:

Score: 10 - Het werkt gewoon écht!!!!

Ik ben nog maar een week bezig met de oefeningen en doe ze zeer fanatiek. Toen ik me uitgenodigd voelde om mijn ogen te ontspannen en tijdens het lezen van jouw boek iets heel fijns voor me te zien zag ik een mooi groen bos voor me. En ik werd echt gek toen ik merkte dat ik opeens veel scherper de letters kon lezen. Dit is iets dat ik heel moeilijk kan geloven en nooit zomaar van iemand aan zou kunnen nemen. Ik doe de oefeningen elke dag en wanneer ik er maar aan denk (en dat is vaak) ben ik bezig met OVAK. Ik heb er zelf een oefening aan toegevoegd, een ademhalingsoefening (een beetje lijkend op die van Wim Hof) die een uur duurt met een zwart strookje papier voor mijn ogen. Traumaverwerking, ontspanning, celopschoning en perifeerzichtverbetering in één.

23 november 2023 van John op Kiyoh:

Score: 9 - Helemaal goed

Snel, vriendelijk en het juiste product

14 november 2023 van Noortje op Kiyoh:

Score: 9 - Op een andere manier zien

Het boek geeft achtergrondinformatie en is tegelijkertijd prettig leesbaar. Ook fijn dat je zelf aan de slag kunt.

25 oktober 2023 van Ria op Kiyoh:

Score: 10 - In korte tijd verbetering

Ik doe iedere dag m’n oogoefeningen ! Deze informatie geef ik door, Kleinkind 4 jaar heeft een lui oog, Wordt regelmatig afgeplakt. Hr Gr v Ria.van Haasteren.

15 oktober 2023 van Asim op Kiyoh:

Score: 10 - Top!

Jammer dat je voorlopig geen lessen geeft. Had er heel graag aan deelgenomen voor de puntjes op de i..

13 oktober 2023 van Tom op Kiyoh:

Score: 10 - Absolute aanrader!

Prachtig boek, geschreven vanuit het hart en uit eigen ervaring. Ik ben erg onder de indruk.

17 augustus 2023 van Jacky op Kiyoh:

Score: 10 - Snelle levering en heel interessant boek!

Ik ben nog niet eens halverwege het boek en ik merk nu al verbetering. Ik merk dat als ik mijn ogen anders gebruik ik meteen beter zie. Soms lees ik al zonder bril!

16 mei 2023 van Edith op Kiyoh:

Score: 9 - fantastisch boek!!!!!

prachtig uitnodigend boek (hele mooie foto's!!!)met veel passie geschreven! Het boek was ook snel in mijn bezit. Toepassing in de praktijk vind ik moeilijk omdat ik mijn bril toch wel vaak nodig heb om auto te rijden en te lezen en precieze dingen te doen. Door de methode ben ik me wel heel erg bewust geworden van mijn gewoonte om te staren en dat heeft me tegelijkertijd het inzicht gegeven dat ik op die vele momenten dus volledig onbewust ( in gedachten/ dus niet aanwezig ) ben. Ik zoek nog naar een methode/manier om deze theorie in de praktijk te brengen. Discipline is daarvoor een eerste vereiste. Het verhaal over Saskia haar moeder, dat zij een half jaar haar bril niet droeg en daarna een veel beter zicht had is voor mij heel bemoedigend. Heel hartelijk dank voor deze uitgebreide methode!! Hartelijke groeten van Edith den Boer

7 mei 2023 van Edith op Kiyoh:

Score: 10 - Alles wat je nodig hebt in 1 boek

Ik ben zo blij dat ik dit boek gevonden heb. Alles maar dan ook alles wat je nodig hebt om weer te gaan zien met je eigen ogen staat heel overzichtelijk en helder uitgelegd in dit boek. Dit boek is niet goedkoop, maar het geld dubbel en dwars waard. Tip van mij, bestel direct de Snellenkaart erbij. Die wil je!

8 maart 2023 van Bert op Kiyoh:

Score: 8 - Een maand geleden heb ik mijn bril afgezet. De oefeningen beginnen vruchten af te werpen.

Nadat ik mijn bril heb afgezet duurde het even voordat een ritme ontstond voor oefeningen. Het voelt goed en ik krijg de indruk dat mijn zicht in het rechter oog verbetert. Links zie ik alleen kleur en beweging. Ik hoop dat daar op termijn ook verbetering in te bespeuren valt qua zicht in scherpte.

9 februari 2023 van Hennie op Kiyoh:

Score: 10 - Toptips voor weer natuurlijk gaan zien!

Fantastische handreiking voor wie terug wil naar beter zicht en zich wil bevrijden van die ‘rotbril’!

13 oktober 2021 van Catharia per e-mail:

Een Geweldig boek !!!! Ik vind het zo goed dat ik mijn boek aan vrienden kado gegeven heb . Hoe belangrijk het is om goed te zien en dan nog op een natuurlijke manier !!! 👍👍 Voor mezelf bestel ik een nieuw exemplaar.

9 mei 2021 van Elke op Kiyoh:

Score: 10 - Super goed boek, erg enthousiast over!

Blader er regelmatig doorheen. Volg de tips op en heb mijn zicht in drie weken tijd al verbeterd. Gebruik zelfs liever geen bril meer omdat het zonder bril veel meer ontspannen kijken is.

29 maart 2021 van Marten Pijpker op Kiyoh:

Score: 10 - Heel mooi compleet boek

Ruim dertig jaar geleden Bates methode leren kennen in het boek van Aldous Huxley.Meerdere jaren geweigerd een bril te dragen maar zag hoewel beter nog steeds zeer beroerd. Toch weer aan de lenzen en bril gegaan. Me enkele jaren later alsnog laten laseren. Door de Bates principes red ik me nog steeds zonder hulpmiddelen al is lezen vaak lastig (ik ben inmiddels zestig).

Met de oefeningen en aanwijzingen uit het boek ervaar ik nu (35jaar na kennismaking met de Bates methode) vaak maar nog niet continu, hoe mooi ik kan zien en ervaar ik hoe de oefeningen ook effect hebben op de fysieke stress in met name nek - borst. Zien met heel mijn wezen..... helder en driedimensionaal

27 maart 2021 van Gafke op Kiyoh:

Score: 10 - Een prachtig boek, een echte aanrader

Het boek is direct na de bestelling opgestuurd wat ik altijd erg waardeer. Een prachtig mooi boek met veel foto’s.

Maar ik heb het nog niet uitgelezen en kan het geheel dus niet overzien. Mijn grootste verlangen is zonder bril te leven en als ik vrij ben lukt dat me al heel aardig, zelfs met auto rijden maar het punt is dat ik dagelijks in mijn werk en hobby's niet zonder kan voor alle kleine details en dat maakt het lastig. Bril op bril af, vergeten af te doen en alles is weer mistig. Ik heb daar nog geen weg in gevonden maar heb het boek ook nog niet uit.Wie weet komt er nog raad.

In ieder geval een aanrader als je zonder bril wilt leven!

13 maart 2021 van Jonas Bakker via e-mail:

Beste Saskia,

Via deze weg wil ik je hartelijk danken voor je genereuze boek. Het kwam op mijn pad, ik heb het eerst met bril gelezen en doe het nu een keer over zonder bril. Ik heb +4 aan beide ogen en een cylinder van .75 rechts. Het scherpe moment duurde 6 weken en ineens echt een openbaring dus. Na 42 jaar bril.... ik lees nog af en toe met bril niet alles lukt in 6 weken.

Mijn missie is om veel mensen aan te zetten jouw boek te kopen en zelf te ervaren hoe dat kan uitpakken! Heel weg bedankt voor je inspirerende boek dat zo heerlijk rijkelijk geïllustreerd is met prachtige foto’s van oa de States.

Met veel dank, Jonas

4 januari 2021 van Marij Kleijnman op Kiyoh:

Score: 10 - Dankbaar

Vanaf mijn 11e jaar een bril. Vanaf 1969 tot 2013 contactlenzen. Nu weer een bril. Beide ogen -6.25. Heb in 1979 al boekje van H. Benjamin met Bates methode. Maar wist niet goed hoe ik met contactlenzen en de methode om moest gaan.

Heb in 2014 week in Frankrijk gevolgd. Hele week zonder bril, maar naar huis(vliegtuig en auto) weer bril op. Geen verbetering geconstateerd.

Nu met dit geweldige Boek zie ik eindelijk het licht: als je geen goede zie-gewoontes hebt kun je oefenen tot je een ons weegt, maar dan helpt het niet. In dit prachtig uitgevoerde boek vind ik alle informatie. Ik ben dan ook heel enthousiast bezig. Draag in huis geen bril en lopend op straat ook niet. Wel met autorijden en tv kijken. Ik hoop mijn staar ook te verminderen, want anders mag ik over 3 jaar niet meer autorijden. Ik ben eigenlijk de hele dag aan het oefenen. Lees steeds weer stukken uit het boek opnieuw. De tekst is helder geschreve,n en lees makkelijk.

Nogmaals heel erg bedankt voor dit inhoudelijke, volledige, prachtig uitgevoerde boek.

18 november 2019 van Peter Nijkerk op Kiyoh:

Score: 10 - Helder en praktisch. Duidelijk en mooi vormgegeven. Heb er echt wat aan.

Ons zoontje van 7 heeft bril voorgeschreven gekregen van sterkte 5 / 6. Daar hadden we geen goed gevoel over. Het leek ons gewoon een onlogisch verhaal vandaar dat we hebben gezocht naar andere mogelijkheden die ook ingaan op levensstijl en mogelijke verbetering van ogen.

Dit boek is echt een supergoed en compleet verhaal. We hebben allerlei praktische tips toegepast en hebben al het idee dat er verbetering is in zijn zicht!

5 september2019 van Irene Belfeld:

5 sterren: Geweldig!

Ik heb het boek zelfs mijn huisarts laten zien. Heb een sterke bril die ik gelukkig niet altijd op hield. Nu zet ik hem nog veel minder op. Het gaat al veel beter.

22 augustus 2019 van Margreet Lingsma per e-mail:

Beste Saskia,

Ik geniet van je prachtige, leerzame boek. Wat een mooi uitgevoerd boek. Op zich al een lust voor het oog. De kaart heb ik nu ook ontvangen. Dank voor de snelle reactie.

Ik heb al jaren een leesbril en merkte dat tv kijken iets minder scherp werd. Voordat ik ook voor het beter zien op afstand een bril aanschaf ga ik het eerst sinds eens met de Batesmethode proberen. Wellicht verbetert dat ook het lezen!

Dank voor je mooie boek!

8 april 2019 van Marijke op Kiyoh:

5 sterren: perfect, zeker aan te bevelen

Het boek natuurlijk zien is heel goed en makkelijk leesbaar. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ik ben 16 februari 2019 begonnen met het lezen en doen van de oefeningen. Het is nu 8 april 2019 en mijn zicht is van 50% naar 75% gegaan kijkend met beide ogen

28 oktober 2018 van Joke Steller per e-mail

Dag Saskia,

Denk niet dat het te vroeg is om nu al te kunnen zeggen of het werkt. NATUURLIJK werkt het.

Vorig jaar winter kon ik de stress die eruit kwam niet aan. Kwam helemaal in een depressie. Tegen de zomer ben ik begonnen met hoge dosis vit. B12. Da's ook goed voor je ogen, maar eigenlijk voor je hele gestel, afweer, hersenen, etc. Nu voel ik me innerlijk sterk genoeg om de strijd weer te beginnen.

Omdat ik altijd al een soort aangeboren afkeer heb gehad van mijn bril (vanaf ong. 14 jr voor veraf, ben nu 43) Ben ik vast besloten om het te doen gelukken. Heb de bril afgegooid, de wazige wereld in gegaan en het viel me reuze mee dat ik de boodschappen kon vinden in de winkel, zag meer dan ik verwacht had. Voor in de auto een oude bril met iets minder sterkte en minder cilinder anders word ik zo scheel.

Het boek vind ik geweldig. Positief, gezellig, zoals je met elkaar praat, begrijpelijk en duidelijk uitgelegd, goede opbouw en heel praktisch in gebruik. Ik ben niet zo iemand die zo'n boek van voor naar achter uitleest, maar hapsnap stukken lezen kan ook heel goed en direct in de praktijk brengen is mijn ding, dat kan ook met je boek.

Heerlijk dat de klantbejegening op de site niet zo officieel is, dat is een weldaad. Allen 1 familie.

De leeskaart is top. Je merkt snel resultaat. Mijn gang is 5 meter. Op die afstand zag ik alleen regel 1. Nu tot regel 3. Op 1,15 meter afstand zag ik regel 4, nodig voor verspringen, na twee keer oefenen ook regel 5, (leuk, kun je ook van 4 naar 5 verspringen) en nu 2 weken later t/m regel 8 en soms ook wat letters van regel 9. Op 5 meter afstand zie ik nu t/m regel 3 netaan en het verschilt nogal per keer, maar ja, vooruitgang is er zeker.

Ik word wel vreselijk moe van zonder bril lopen/ wazig zien. Soms ben ik het helemaal zat, word ik sacherijnig zelfs. Maar je bril opzetten is altijd nog erger, wat een klein blikveld heb je dan zeg. Zo bekrompen.

En weet je wat ik zoo heerlijk vind? Om buiten te lopen of fietsen en dan naar boven te kijken naar de boomtoppen en die wijde lucht. Dat zie je niet door die kleine glaasjes, wat een heerlijk gevoel is dat. Kan ik echt van genieten. Als je naar de lucht kijkt heb je ook helemaal geen last van dat je wazig ziet. Leuk ook om voortdurend te spelen met je zicht. De dagelijkse tochtjes naar school om de kleine weg te brengen en op te halen worden een feestje om naar uit te kijken. Er is zoveel te zien. Echt gaaf. Nou we kunnen nog wel effe doorjubelen, maar het blijft hard werken. Dat is wel zo, maar het is moedgevend om vooruitgang te merken en ik vind het ook leuk om je dat even te zeggen.

Hartelijk dank voor je boek, je werk.

Groet Joke Steller

25 maart 2018 op Kiyoh door J. (10)

Een heel fijn en behulpzaam boek!!

3 februari 2018 op Kiyoh door Barry (10)

Een fantastisch boek: wat een prachtig staaltje werk. Alleen al door het lezen van de Site heb ik mijn bril per direct afgezet (behalve bij het autorijden) en ik kan niet beschrijven hoe gigantisch positief dit mijn leven veranderd heeft.

10 januari 2018 op Bol.com door Arend (5 sterren) Fantastisch!

Ik schrijf bijna nooit reviews maar als iets zo goed is als dit mag de hele wereld het weten. Want dat is het gewoon....steengoed!

Ik stond op het punt om een bril te kopen of lenzen te nemen maar dat ga ik zeker niet meer doen! Het hoeft ook niet meer want het is echt mogelijk om weer natuurlijk te zien. Ik zou in ieder geval dit boek lezen en het proberen. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

En...deze review heb ik met gemak zonder leesbril geschreven op mijn mobiel. Dat was een paar weken geleden niet mogelijk geweest, in ieder geval niet zonder enige moeite.

3 december2017 op Bol.com door Schrijfhart (5 sterren)

Superboek, maar wel doorzetten

Dit boek is een geweldige investering in je ogen. Toen ik het las, heb ik gelijk mijn bril afgezet (en lenzen uitgehouden). De onderbouwing is één van de meest logische die ik ooit heb gehoord.

Met het boek kun je gelijk aan de slag. Het is duidelijk en uitgebreid, je kunt eruit pikken wat je wilt. Ik wil bij de methode wel een kanttekening plaatsen: je hebt er erg veel doorzettingsvermogen voor nodig! De schrijfster beschrijft de vorderingen van haar gezin, heel fijn, echt, maar zelf had ze maar -1. Tja, te overzien, denk ik dan. Als je een grotere sterkte hebt zoals ik, al ruim 30 jaar (bij het begin van de methode -3 en -3.75, ook nog plus 1 en cilinders), is de prijs wel hoog: je ziet maanden wazig en moet maar afwachten of het aanslaat.

Bij mij doet het dat (na 2 maanden) wel, maar langzaam (hoewel ik zeer zelden maar een zwakke bril draag voor werk bv.). Weet waar je aan begint dus! En nog een tip: luister naar je lichaam. Te hevig bewegen met je ogen ineens, kan je wat klachten opleveren. Rustig aan dus.

Over all: de moeite waard!

23 november 2017

Jan op Kiyoh (10)

Saskia heeft een fantastisch boek geschreven met alle informatie die je maar kunt wensen om zelf wat aan je zien te doen.Het boek is heel plezierig te lezen en is mooi uitgevoerd met prachtige foto's en een mooi hard kaft.

Ik ben nu een paar weken bezig met de Dr Bates methode en er gaat een wereld voor me open. Het is alleen jammer dat ik dit niet 10 jaar geleden heb geweten. Er is geen enkele oogarts die mij er op geattendeerd heeft en dat is een kwalijke zaak. De methode moet veel meer onder de aandacht komen.

Saskia ik wil je hartelijk bedanken voor het schrijven van dit inspirerende boek.

Met vriendelijke groet. Jan Oonk

22 november 2017

Wilma op Kiyoh (9)

Prachtig boek met praktische adviezen en veel kennis van zaken. De foto's zijn schitterend en het boek is mede daardoor een genot om te lezen. Ook fijn dat de schrijver wat dieper ingaat op de geestelijke oorzaken van het slecht zien.

5 oktober 2017

Carst op Kihoy (10)

Ik heb het boek sinds maart in huis en ben de principes meteen gaan toepassen. Het beste werkte het tijdens de vakantie, wanneer je niet per se je bril nodig hebt. Ik heb sindsdien mijn bril niet meer op gehad.

Hoewel je met het boek zelf al uit de voeten kunt, is het jammer dat de schrijfster zelf geen praktijklessen geeft (althans volgens de site). Er staan echter wel tips voor docenten op haar website.

1 september 2017

Wim op Kiyoh (10):

Mooi kwalitatief boek. Belangrijker nog is de inhoud. Praktisch en volledig. En de methode heeft echt effect. In de eerste week merk je direct resultaat.

22 augustus 2017

MarionBrightEye op Bol.com (5 sterren)

Pas vier weken bezig: de waas in de verte ben ik al kwijt! Ik zie die weer in HD. Ook dichterbij begin ik zeker al weer een stuk scherper te zien. Slechte en steeds betere dagen wisselen elkaar af. Dus het gaat nog beter worden. Prachtig!

Dit boek is uitgebreid maar dat is goed om te begrijpen hoe je ogen werken en wat er mis kan gaan. En dat kan ook door je leefstijl en gewoontes komen. Dat wil je dan toch weten?

22 augustus 2017

Ingmen op Bol.com (5 sterren)

Super ondersteunend boek,helder en krachtig,heel motiveren

6 augustus 2017:

Beste Saskia,

Uw boek is geweldig goed. Ik ben 70, heb alleen een zwakke leesbril. In het verleden heb ik oogoefeningen gedaan, maar deze methode heeft veel effect, in een week heb ik de bril niet meer nodig op de computer en dat in zo'n korte tijd.

Reuze bedankt, Henriette Degewij

19 juli 2017

OTTIenCO op Bol.com (5 sterren)

Genoeg van je bril? Dit boek legt in duidelijke stappen uit wat je zelf kunt doen om je ogen te verbeteren. Met zichtbaar resultaat, wat mij betreft. Verder is het mooi vormgegeven en gedrukt. Een aanrader!

17 juli 2017

Claudijo op Bol.com (5 sterren)

Een prachtig boek met praktische tips om de kwaliteit van je zicht op natuurlijke wijze terug te verbeteren, weg van bril of lenzen! Een echte aanrader!!

Verder is het boek mooi om te lezen met veel mooie oogstrelende afbeeldingen.

11 juli 2017

HenrietteC op Bol.com (5 sterren)

Als je geïnteresseerd bent in beter leren zien zonder bril is dit zeker een mooi, interessant en inspirerend boek. Veel info, vlot leesbaar geschreven.

17 mei 2017:

Ik vind het boek een aanwinst. Het ziet er zeer verzorgd uit en is gedegen opgebouwd. De toon van het boek is vriendelijk en opbouwend. Het is aan alles te merken dat er veel op gestudeerd is. Saskia weet duidelijk waar ze het over heeft! Mijn complimenten voor dit prachtige boek met de mooie foto's. In het kader van natuurlijk zien draagt de uitstraling en het verzorgde uiterlijk hier helemaal aan bij😘

Yolande

4 april 2017:

Was erg benieuwd naar het boek. Het ziet er prachtig uit. Ik ben direct begonnen met lezen. Ga er mee aan de slag. Zet al vaker mijn bril af.

Loulou

21 maart 2017

Ingrid824 op Bol.com (5 sterren)

Eindelijk eens iemand met letterlijk een andere kijk op de werking van de ogen.

Een Amerikaanse dokter William Bates (1860-1931) kwam er achter dat wazig zicht verholpen kon worden door de ogen voornamelijk te ontspannen dmv palmeren. Je dekt hierbij met de handpalmen je ogen af zodat je niks ziet en er dus geen prikkels van buitenaf binnen komen.

Kijken doe je namelijk via je ogen met je hersenen.

Saskia Naber heeft deze Bates methode toegankelijk gemaakt. Zij heeft haar hele gezin van de bril af geholpen en haar enthousiasme is duidelijk merkbaar in haar manier van schrijven.

Ontspannen, verspringen (met je ogen), knipperen en ademhaling zijn de 4 pijlers van het boek. Door hier een goede basis te leggen kun je je zicht verbeteren.

Ik draag nu sinds 2 maanden geen bril meer. Na een maand was mijn zicht van -2.00 naar -1,50 gegaan rechts en links van -1,75 naar -1,00. Dit motiveert me enorm om door te gaan met oefenen! Momenteel draag ik alleen nog een bril in het verkeer en voor tv.

Echt een aanrader voor iedereen die om zijn gezondheid geeft en hier tijd aan wil besteden.

1 februari 2017:

Goede presentatie van de website. De bestelde items zijn van heel goede kwaliteit, zeker gezien de prijs.

Dirk

8 januari 2017

Rhinoceros op Bol.com (5 sterren)

Mooi en compleet boek over natuurlijk zien.

Ik heb ook het eerste boek van Saskia Naber en dat heeft me op het pad van natuurlijk zien gebracht.

Haar nieuwe boek is prachtig vormgegeven en geeft een compleet beeld van wat je kunt doen om (weer) te zien zonder bril. Het is een logische methode en het boek doet eer aan de grondlegger Bates.

Ik zou het boek aan iedereen aanraden die aan de slag wil gaan met natuurlijk zien, het levert je meer op dan alleen het niet meer hoeven dragen van een bril of contactlenzen,

2 december 2016:

Hallo Saskia,

Je boek ziet er super mooi uit! Ik ben er vanmiddag maar meteen in begonnen. Heerlijk om al die prachtige foto's te zien. Fantastisch opgemaakt. Ik ben er heel blij mee. Leuk om ook een foto van Jan van Haasteren te zien; ik leg zijn puzzels graag en gebruik deze puzzels ook om mijn blik te verplaatsen.

Groetjes José

4 december 2016:

Hallo Saskia,

Wat een fantastisch boek heb je geschreven. Heel erg bedankt daarvoor. Zelf heb ik mijn zicht weten te verbeteren van -3 naar -1. Het laatste stuk verbetering gaat langzaam maar ik ben van plan om vol te houden.

mvg. Nienke

7 oktober 2016:

Weg met die bril!

In het boek wordt duidelijk beschreven hoe de schrijfster in contact is gekomen met de Bates-methode, oefeningen om de ogen te ontspannen. Waardoor het mogelijk is dat men weer zonder bril door het leven kan gaan. Goed uitgelegd en met heldere plaatjes. Een aanrader!

NaatjeB, 50-59 jaar, waardeert het boek met 5 sterren

17-06-2016:

E. Slingerland uit Alkmaar, leeftijd 60-69, waardeert het boek met een 8 uit 10:

Inspirerend en praktisch boek!

Dit boek van Saskia Naber geeft veel tips en oefeningen om aan de slag te gaan. Op weg naar het verbeteren van je manier van kijken en zien. Het is een praktisch boek met veel persoonlijke succesverhalen, die ik erg inspirerend vind. Het boek kun je makkelijk openslaan en ergens gaan lezen wat je interessant vindt. De hoofdstukken zijn vlot en helder geschreven. En ze bieden direct een makkelijke of moeilijker oefening. en daarnaast ook nog veel informatie tot verdieping.

14 mei 2016

Toegankelijk, Inspirerend, duidelijk

Bolcom Elisabeth 30-39 jaar Rijnsburg. Waardeert het boek met 4 sterren. Natuurlijk Zien en de Batesmethode 10-01-2016:

Peter, leeftijd 60-69 Waardeert het boek met een 10 uit 10

Natuurlijk Zien is een prettig leesbaar boek dat je handvaten biedt om op een betere manier met je ogen om te gaan. De grote kracht van het boek is dat je het boek niet meteen van a tot z hoeft te bestuderen maar dat je meteen kunt beginnen met de tips over te nemen die in het boek staan om beter te leren kijken. In mijn geval heeft het navolgen van die tips zeker een positief effect op het kijken (ondanks het feit dat ik ook wel eens in mijn oude fouten verval). Hoewel ik al ruim 50 jaar een bril draag kan ik zonder moeite en met veel minder en soms helemaal geen waas veel meer aanwijzingen op straat lezen. (haltepalen straatnamen naambordjes) De tips zijn makkelijk uit te voeren.

20-12-2015

Geplaatst door onbekende uit Friesland , leeftijd 60-69. Waardeert het boek met een 8 uit 10

Verademing

Direct al bij het zien van de buitenkant van het boek krijg ik een blij gevoel. Ik heb de eerste bladzijden gelezen. Heel fijn om te lezen en prettige oefeningen. Ik kan nog niet beoordelen of de oefeningen mij helpen met mijn zien. Ik ervaar wel minder gespannenheid in mijn ogen sinds ik dagelijks een oefening toepas.

11-10-2015

Beste mevrouw Naber,

Van de week heb ik uw boek gekocht. Al jaren heb ik een bril met sterktes van -6,5 en -7, en nu heb ik voor het eerst weer hoop dat ik daar ooit vanaf kom. Sinds vrijdag ben ik aan de slag gegaan met oefenen. Palmeren, zonnen, zwaaien. En goede zie-gewoontes. Vannacht, ik kon niet goed slapen, heb ik, geïnspireerd door de patiënt van dr. Bates die 20 uuur op een dag palmeerde, een paar uur gepalmeerd en toen ik wakker werd zag ik de verwarmingsbuizen op mijn slaapkamer scherper dan normaal. Ook Word is anders. Gisteren kon ik de letters nog lezen op lettergrootte 100, vanochtend is lettergrootte 80 al genoeg.

Dank u wel voor dit geweldige boek :) Ik ga nog even door met palmeren.

Met vriendelijke groet, Arnold Korteweg

29 september 2015

Heel duidelijk en super interessant! Heel inzichtelijk geschreven en aanstekelijk ook. Ik heb ondertussen al ruim 3 weken mijn bril niet meer op. Ik ben overtuigd door dit boek!

JennPoort, 30-39 jaar, Alphen aan den Rijn, waardeert het boek met 5 sterren.

15 september 2015

PieterHerman 40-49 jaar, waardeert het boek met 4 sterren.

Ik gebruik geen bril meer. Het lezen is nog niet 100% maar gaat steeds beter

19-07-2015:

Geplaatst door Noortje uit koedijk ( alkmaar) , leeftijd 50-59, waardeert het boek met een 9 uit 10 Prettig leesbaar en samen met een rasterbril te oefenen. Goede informatie en oefeningen

13-07-2015:

Geplaatst door Noortje uit koedijk ( alkmaar), leeftijd 50-59 Waardeert het boek met een 9 uit 10

Prettig leesboek met goede/prettige informatie.vooral de oefeningen en het gebruik van leeskaarten en het gebruik van een rasterbril maakt zo prettig om weer natuurlijker te zien.

informatief, prettig leesbaar, oefeningen goed uitvoerbaar, geen minpunten

21 juni 2015 op Bol.com (5 sterren)

Door lintu:

Top boek voor mensen die van hun bril afwillen. Je hoeft het boek niet van voor naar achteren te lezen en je kan voor jezelf eruit halen wat je wilt. Kleine inspanning met ontspannen ogen als resultaat. Heb nu al een maand geen bril meer. Ben van -2 naar nu - 0.5 gegaan. Af en toe nog waas en je kan niet verwachten dat je na 25 jaar brillen ineens terug scherp gaat zien. Wat jaren achteruit is gegaan zal ook even tijd nodig hebben om terug vooruit te komen.

29 mei 2015 op Bol.com (5 sterren) Door netje13, 50-59 jaar

Yoga voor je ogen

Super,dat je met yoga je ogen kan verbeteren,op een heel natuurlijke manier langzaam van bril naar zonder bril. Een echte aanrader!

Pluspunten: Inspirerend, Praktisch

Natuurlijk Zien en de Batesmethode 13 januari 2015

Door SamBuyens 14-19 jaar

Ik was al een tijdje op zoek naar een methode om je zicht te verbeteren, toen ontdekte ik dit boek en ik moet zeggen dat het me bevalt. Het boek leest makkelijk en er staan af en toe oefeningen en prentjes wat het ook weer leuker maakt.

Pluspunten:Inspirerend, vlot leesbaar Minpunten:tamelijk groot

16-11-2014 Boek Bates

Geplaatst door Suzanne uit Den Haag , leeftijd 50-59. Waardeert het boek met een 8 uit 10

Zeer nuttig boek, aan te bevelen voor mensen die een bril dragen danwel last hebben van wazig zien.

28-10-2014 - GEWELDIG BOEK

Geplaatst door Marieneke de Vries uit Zwolle , leeftijd 30-39 Waardeert het boek met een 9 uit 10 Fijn dat er mensen zijn die tegen het (meestal door commerciele belangen gedreven) algemene gedachtengoed durven in te gaan! Zeer blij met dit boek. Niet saai om te lezen. Geen minpunten.

21-12-2013 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Eye opener uit Oostkapelle , leeftijd 50-59 Waardeert het boek met een 9 uit 10

Zeer interessant boek! letterlijk en figuurlijk een eye opener. Nuttige oefeningen. Aan te bevelen voor iedereen die minder goed ziet.

Duidelijke oefeningen Nuttige tips

24-10-2013 - NATUURLIJK ZIEN

Geweldig boek. Sinds ik het boek heb, zet ik steeds meer mijn bril af en kan zelfs de prijzen in de winkel lezen wat ik voorheen nooit kon. Top

Geplaatst door jolanda , leeftijd 40-49 Waardeert het boek met een 8 uit 10

29-10-2013 - GOEDE MODERNE VERSIE

ik had nog een oude kopie van een boek over beter zien. De uitleg in dit boek is goed aangepast aan de tijd met heldere voorbeelden en oefeningen.

Geplaatst door karin Waardeert het boek met een 8 uit 10

05-09-2013 - ZEER GOED

Beantwoordt aan de verwachting. Het is echter veel te vroeg om aan te geven wat het resultaat kan of zal zijn. Alleszins nu al mijn dank aan schrijfster.

Geplaatst door Dries Delanoeye uit Antwerpen , leeftijd 70+ Waardeert het boek met een 9 uit 10

02-09-2013 - REVIEW

Prachtig boek; goed geschreven ook!

Geplaatst door P.J.Schouten uit Gelderland , leeftijd 60-69 Waardeert het boek met een 9 uit 10

Cristel Gisberts op 16 augustus 2013:

Het is een geweldig boek.

Ben nu veertien dagen bezig en kan soms al enkele minuten goed lezen zonder bril.

01-08-2013 - HELDER GESCHREVEN BOEK, VEEL PRAKTIJKVOORBEELDEN

Kritisch geschreven boek over het nut van brillen en lenzen. Met de juiste oefeningen hebben we dus eigenlijk geen bril nodig. Veel Voorbeelden en oefeningen om te werken aan herstel van het gezichtsvermogen.

Geplaatst door Corrie uit Maastricht e.o., leeftijd 50-59 Waardeert het boek met een 9 uit 10

12-05-2013 - UITSTEKENDE TITEL

OOk helemaal super. Vormgeving is duidelijk. Vormgeving is kinderlijk daardoor relaxed en drempelverlagend. Fijn om te lezen. Inhoud/materie is simpel en eenvoudig omschreven. Het is allemaal heel logisch. Er worden vele ingewikkelde boeken geschreven over meditatie rust om de algehele malese van das leben een beetje te vergeten. En er een ongehaast, tevreden leven op na te houden. Dit boek laat je "zien" en leert je "zien". Dat je je simpel, rustig en ontspannen kunt focussen op 1 ding. 1 voor 1 en niet alles tegelijk willen "zien" en doen. Zodat je gedachtens niet meteen weer alle kanten op gaan.( wegvliegen) Dus gewoon gefocussed op het Hier en Nu. Je zintuigen weer trainen om weer te kunnen genieten van de dingen waar het leven eigenlijk om draait.

Geplaatst door Rian , leeftijd 40-49 Waardeert het boek met een 9 uit 10

01-05-2013 - \'NATUURLIJK ZIEN\'

Ik ben nog aan het lezen in dit boek. Ik vind het tot nu toe een erg plezierig boek: duidelijk lettertype (zonder bril te lezen, duidelijk geschreven en zeer goed te volgen. Het leest dus lekker en ben benieuwd of ik hier inderdaad mijn zicht mee kan verbeteren. Ik ben een brildrager uitsluitend voor het lezen, maar met regelmatig computergebruik heb ik gemerkt dat mijn ogen meer en meer achteruit gaan (steeds waziger zicht) bij lezen. Ik heb al een klein testje gedaan door iets wat ik wazig zie (tijdens het lezen), opnieuw te bekijken als ik eerst mijn ogen op iets anders richt (dichterbij of juist verderweg zonder daarbij de ogen te spannen. Zelfs bij deze hele kleine oefening merkte ik al enige verbetering. Ben dus wel degelijk gemotiveerd verder te lezen en het allemaal uit te proberen!!! Erg fijn dat dit boek op de markt is! Het zou geweldig zijn als ik mijn bril niet meer nodig zou hebben! Dank Saskia!

Geplaatst door Nina uit Amsterdam Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

22-02-2013 - ZIEN IN SAMENHANG

Ik ben al een tijdje bezig met de Bates methode in de hoop om zo mijn zicht te verbeteren. Hiervoor heb ik al ruim een jaar geleden een Amerikaans boek aanschaft met een oefenprogramma en recent las ik nog een Nederlands boek dat me was aanbevolen door een vriendin. Beide boeken hebben hun merites, maar ik miste de samenhang, de basis van het zien. Ik wist niet goed hoe het oefenprogramma bijdroeg aan het verbeteren van mijn zicht, op welke manier en bovenal: wat het relatieve belang was van de verschillende oefeningen.

Tegen Natuurlijk Zien liep ik bij toeval aan, doordat ik het boek De Makkelijke Moestuin van Jelle, de zoon van Saskia, bestelde. Toen ik de inhoudsopgave zag, was ik meteen overtuigd: dit boek bood me de samenhang die ik zocht.

Saskia is duidelijk in haar aanpak: de basis is OVAK, Ontspannen, Verspringen, Ademen en Knipperen. Daar draait het in de eerste plaats om. Voor mij was dat een eye-opener, omdat ik dus een hele slechte ooggewoonte heb: staren. Ik ben 'meesterstaarder' en dat moet ik dus afleren. Saskia is daar in haar benadering heel duidelijk over. Door haar boek ben ik me bewuster geworden van slechte ooggewoontes en ben ik op pad gegaan om die gewoontes te verbeteren.

Daarnaast geeft ze duidelijke oefeningen om je oefenprogramma te ondersteunen en kon ik ook antwoorden vinden op vragen, zoals: Kun je met natuurlijk zien ook leren snellezen? Ik ben nog onderweg, maar doordat Saskia me de samenhang heeft aangereikt die ik zocht, zet ik m'n benen een stuk zekerder neer dan hiervoor.

Geplaatst door Henny , leeftijd 40-49 Waardeert het boek met een 9 uit 10

Natuurlijk Zien en de Batesmethode

13-02-2013 - EEN HEEL MOTIVEREND BOEK, SUPER!

Een heel fijn boek om te lezen, er gaat een wereld voor me open, bijna letterlijk! Duidelijk en helder geschreven, motiverend ook. Het zet echt aan tot actie en geeft hoop op verbetering! Past ook goed in mijn holistische straatje, om het zo maar eens te zeggen!

Geplaatst door Iris , leeftijd 40-49 Waardeert het boek met een 8 uit 10

Nanou Dauwe op 3 februari 2013:

Super boek!

30-05-2012

Dit boek is een MUST READ voor elke brildrager. Het zou mooi zijn als scholen de inhoud integreren in het lesprogramma. Duidelijk en helder geschreven. Gemakkelijk hanteerbaar. Stimulerend en uitdagend!

Geplaatst door AJGM Voermans Waardeert het boek met een 10 uit 10

28-04-2012

Alweer een fantastisch boek op mijn levenspad die me een enorme duw vooruit gegeven heeft en inzicht. waar het allemaal om draait is wanneer je niet goed ziet is dat je daardoor de dingen niet werkelijk ziet zoals ze bestaan of echt zijn zoals helderhoren en heldervoelen is helderzien er ook 1 van. mvg nathalie.

Geplaatst door Nathalie Scheiris Waardeert het boek met een 10 uit 10

13-04-2012

Een zeer prettig en makkelijk leesbaar boek. Het geeft veel inzicht in zowel het ontstaan als het behandelen van oogklachten op allerlei fronten. Daarnaast merk ik wel dat het aan te raden is om je, door een proffesioneel opgeleide Bates-methode therapeut, te laten ondersteunen in je weg naar helder zicht! Bij deze dus zeker een aanrader om aan te schaffen. Met vriendelijke groet, Robert Fox

Geplaatst door Robert Fox Waardeert het boek met een 10 uit 10

03-04-2012

Misschien wel het meest waardevolle boek dat ik ooit gekocht heb.

Geplaatst door E. van Grinsven Waardeert het boek met een 10 uit 10

Edwin van G. op 26 maart 2012:

Zeven dagen geleden mijn bril afgedaan en niet meer opgezet. -5 en -6 met cilinders. Ik heb alles gedaan wat in jouw boek staat. Gisteren keek ik naar de lucht en zag na knipperen een vliegtuigstreep helemaal zuiver. Langzaam loste hij op en werd allemaal kleine vlekjes. Ik keek om me heen en alles was helemaal scherp. De bomen, de vogels, dichtbij en veraf. Spinrag in de heg verderop, zwermen kleine vliegjes. Alles. Ik heb zitten huilen van geluk.

Dank je wel. Dank je wel. Dank je wel!

19-01-2012

Hallo. U heeft mij een tijdje geleden gevraagd of ik mijn mening wou geven over het boek van Saskia Naber. Nu moet ik u vertellen dat ik, toen ik het boek kreeg er even ingebladerd heb, er vervolgens een paar hoofdstukken in gelezen heb maar daarna even geen tijd meer had om te lezen ook mede door de feestdagen in december. (Nu dus wel weer). Ik kan dus later mijn mening geven (als ik meer gelezen heb) maar ik kan het ook nu wel doen. Mijn eerste indruk toen ik het boek doorgebladerd heb was dat ik het een heel veelzijdig boek vind. Het is heel breed. Overal is aan gedacht. Zelfs de maten van het palmeerkussen staan in het boek vermeld. ;-)) Ik was juist maten aan het opschrijven op een papiertje om er zelf een te maken toen ik het hoofdstuk; hulpmiddelen opeens zag en ging lezen.Maar ook Saskias eigen (bril)geschiedenis en dat van haar zoon Jelle, iets over dokter Bates, de anatomie van het oog,oogziektes, enz. Ik heb nog maar een paar hoofdstukken gelezen (ben bij blz.60) en er zitten 195 blz. in. En het hoofdstuk palmeren heb ik gisteren gelezen, ben ik nu druk mee bezig en ik moet zeggen; HET HELPT. Ik vind het dus een goed boek en, zoals gezegd; het is heel veelzijdig, overal is aan gedacht. Onderaan dit raampje zie ik cijfers staan van een t/m vijf. Vijf is al aangevinkt, is dat het hoogste cijfer? Vroeger werd je gewaardeerd (op je rapport) van een tot tien. Ik zou de schrijfster dus een 8 en een 1/2 willen geven.

Geplaatst door Milarepa7 Waardeert het boek met een 9 uit 10

Petra Kleijn: (4 ** op Bol.com)**

Een duidelijk geschreven boek, speels van opzet en zeer leerzaam. Ben er net in begonnen, dus kan nog niet zeggen, of ik er baat bij heb gehad. Maar het is dermate aangenaam geschreven, dat je er in ieder geval door wordt geprikkeld om ermee aan de slag te gaan. Door één simpele oefening toe te passen is er al een beetje een wereld voor me open aan het gaan (dus de eerste winst is al binnen). Makkelijk en prettig te lezen.

Pluspunten: Toegankelijk, Inspirerend, Praktisch

In een e-mail aan mij:

Beste Saskia, Ik wil nog kwijt dat ik erg enthousiast ben over je boek en heeft mij behoed voor een multifocaal bril(of hoe dit ook precies heet) van zo'n 800 euro.

Ik draag momenteel geen bril. Ik begon al te twijfelen toen ik "De zin van ziekzijn" las van Thorwald Dethlefsen/Rüdiger Dahlke en wat hij zegt over de ogen.

Ik moet wel nog goed met je boek aan de slag zelfs na het globaal doorgenomen te hebben, heb ik er al veel baat bij. Ik hoop dat ik het aan andere mensen ook kan uitdragen.

Liefs, Petra Kleijn

16-12-2011

Geplaatst door Anna de Best. Waardeert het boek met een 9 uit 10

Ik vind het een grandioos boek en dit is zelfs boven mijn verwachting, mijn ogen zijn er, ondanks dat ik niet in staat ben de cursus van de auteur zelf te volgen via de oefeningen in het boek, er nu reeds op vooruit gegaan en ik ben ervan overtuigd dat ik mijn bril op 1/7/2012 niet meer nodig zal hebben en dit terwijl mijn afwijking - 4 was.

30-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Fred. Waardeert het boek met een 10 uit 10

Ik heb inmiddels het halve boek doorgewerkt en ik vind het echt een fijn leesbaar boek. Sas, hulde! Ik ben trouw aan het OVAKken en ik moet zeggen, gisteren in de auto, leek het wel of ik in de verte ook beter zag! Ik geloof dat ik een believer wordt!

Ciao, Fred (draagt geen bril, boven de 50, wil leesbril voorkomen)

28-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Marieke. Waardeert het boek met een 10 uit 10 Mijn grote complimenten voor je boek. Wat heb je er een compleet en overzichtelijk boek van gemaakt! Ik ben helemaal gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Mvg, Marieke

26-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Conne. Waardeert het boek met een 10 uit 10

Hallo Saskia, Prachtig je boek! Ik ben er in bezig. Lekker vlot en aantrekkelijk geschreven. Ik word er bijna ongeduldig van dat ik het niet gewoon even in een keer uit kan lezen. Dat een dag maar 24 uur heeft en er nog van allerlei andere bezigheden op mijn programma staan :).Dus dan maar mondjesmaat en ondertussen de highlights er uit halen. Swingen dus! Gonne

23-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Jannie. Waardeert het boek met een 10 uit 10

Hallo Saskia Op 12 april 2006 ben ik samen met mijn dochter naar een lezing van jou geweest. Sindsdien vanalles over de Batesmethode verzameld. Mijn brilsterkte teruggebracht van -2 naar -1 en rechts van -3.5 naar -2. Sindsdien draag ik m'n bril alleen nog bij het tv kijken en autorijden buiten de stad. De laatste jaren bij vlagen aan palmeren zonnen en zwaaien gedaan(als ik weer eens heel erg baalde, dat ik het niet scherp zie). Maar in December heb ik je boek gekocht en ik ben nu echt serieus aan de slag gegaan. Mijn bril heb ik nog niet weer op gehad en voor de tv heb ik zo'n mooie gaatjesbril bij je gekocht. De OVAK kaartjes hangen sinds dit weekend door het hele huis! Maar goed, ik wilde je dus even heel erg bedanken voor je mooie boek....

Jannie

22-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Cora, waardeert het boek met een 10 uit 10

Dag Saskia, Wauw, wat een fantastisch boek heb je geschreven! Ik ben weer helemaal enthousiast en gemotiveerd om het oefenen in natuurlijk zien nieuw leven in te blazen. Hartelijke groet, Cora

22-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Eelco. Waardeert het boek met een 10 uit 10

Hallo Saskia, Een jaar of 4 geleden heb ik een cursus bij je gevolgd en denk er nog steeds met plezier aan terug, het was een soort minivakantie. Maar ik moet zeggen dat ik er verder eigenlijk nauwelijks wat mee heb gedaan. Ik ben nu 48 en ik doe nog alles zonder bril. Toen je boek enkele weken geleden uitkwam zag ik het als een mooie gelegenheid om de boel weer serieus op te pakken en heb ik het gelijk gekocht. Goed dat je op pagina 65 in je preek duidelijk stelt waar het over gaat. Ik probeer nu om aan die 4 belangrijke zaken steeds vaker te denken en vast te knopen aan bepaalde momenten op de dag, zoals om 20.00 journaal kijken, wandeling met de hond, etc. om het bij mezelf ingevoerd te krijgen. Vooral als ik om 20.00 naar de tv begin te kijken merk ik een hoop wazigheid, maar door de 4 zie-gewoontes toe te passen wordt het beeld gelijk helderder.

Met vriendelijke groet, Eelco

20-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Jan, waardeert het boek met een 10 uit 10

Ik heb je boek meteen besteld toen het uitkwam en nu grote gedeeltes gelezen. Ik ben al jaren bezig zoveel mogelijk zonder bril te doen. OVAK was wat dat betreft voor mij een eye-opener. Ik raak namelijk in de stress als ik moet gaan oefenen of trainen en wat dat betreft is OVAK voor mij veel speelser. Het is me inmiddels gelukt om een bril op 50% visie aan te schaffen. Ik draag hem voor zover nodig en merk weinig verschil met mijn bril op volle sterkte. Verder geniet ik al regelmatig van korte momenten van volledig scherp zicht zonder bril. Je boek was voor mij een bevestiging dat ik al goed bezig ben. Het geeft me extra motivatie om verder te gaan.

Bedankt,Jan (55jr, bril sinds mijn 10e)

18-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Leo, waardeert het boek met een 10 uit 10

Geachte mevrouw Naber, in oktober heb ik vanwege mijn jarenlange oogproblemen contact per email opgenomen met Ester van der Werff. Zij adviseerde me om de eerste tijd te palmeren en vertelde me over uw boek. Ik heb het boek aangeschaft en ben daar erg tevreden mee. Alles is erg duidelijk geschreven en leest prettig weg. Sommige stukken heb ik al meerdere malen gelezen, zonder dat het gaat vervelen. Mijn complimenten ! Natuurlijk ben ik ook met het boek aan de slag gegaan. Gezien de aard van mijn klachten is mijn eerste doel het terugbrengen van rust in mijn hoofd. En door palmeren, zonnen en zwaaien is komt daar gelukkig langzamerhand ook wat verbetering in.

Veel succes met uw boek ! Met vriendelijke groeten, Leo

14-01-2011 - NATUURLIJK ZIEN EN DE BATESMETHODE

Geplaatst door Maria van Velsen (lerares in de Batesmethode) Waardeert het boek met een 10 uit 10.

Zojuist je boek uitgelezen: wat een aanwinst! Met je boek heb je de Bates methode in Nederland een gezicht gegeven. Het is heel toegankelijk geschreven in een begrijpbaar eenvoudig taalgebruik. Iedereen die wil kan direct aan de slag. Het is praktisch en geeft daarnaast ook veel achtergrondinformatie naar interessante en zinvolle websites.

Hopelijk zullen veel mensen dit boek weten te vinden!

Maria

Lisa Geerts:

Ik heb jouw boek gekocht en vind het echt superinteressant. Ik heb alleen een clinder van -2,25 en -2,75 en was eigenlijk aan het kijken naar laseren... maar dat leek me toch te risicovol. Toen kwam ik jouw site tegen! Dus ik ga nu volop aan de slag met jouw boek en hoop zo mijn ogen te verbeteren. Supergoed en begrijpbaar beschreven trouwens van wat ik tot nu toe heb gelezen.

Groetjes, Lisa

Pieter Wester, Batesleraar:

Mijn complimenten hoor, ik vind het een heel goed boek!

Ik denk dat zeer veel mensen blij met je boek zullen zijn en ik ga het zeker promoten als het beste Nederlandstalige boek over de Batesmethode.