Websites en leraren

Er zijn een aantal Nederlandse websites die (min of meer) gebaseerd zijn op de Batesmethode.

Meestal zijn ze van mensen die les geven in de Batesmethode. Voor ik je een aantal adressen geef eerst even dit:

Waarschuwing

Met enige regelmaat ontvang ik bericht dat er cursussen worden gegeven waarbij men de naam Natuurlijk Zien gebruikt. Dat klopt niet. Ik heb niemand opgeleid en ook niemand toestemming gegeven om onder of met mijn naam les te geven of spullen te verkopen.

Daarnaast zijn er enkele leraren die zeggen les te geven volgens de methode van dr. Bates en daar veel geld voor vragen. Terwijl ze niet zijn opgeleid. Ik schrik er soms van wat zij hun cursisten laten doen (bijv. knijpen in de oogbal wat bij hoge afwijkingen zelfs gevaarlijk is) of wat zij beweren.

Pas nog ontving ik deze mail van Arnoud:

Ik heb het vorige boek van jou ongeveer een jaar geleden aangeschaft en sindsdien ook de bril afgezet, -3 en -2.5 met cilinder. Ik ben vooruit gegaan maar het gaat op en af, ook door drukte en stress.

Ook ben ik op een dure workshop geweest, met balletjes gooien en bomen knuffelen, en dat was het geld zeker niet waard. Het verhaal daar over aarden (bijvoorbeeld aarden van je lakens aan de verwarming), is gevaarlijk en nutteloos in veel huizen tegenwoordig. De mensen hadden beter jouw boek gekocht, daar kunnen ze meer mee.

Uiteraard zal je het adres van deze leraren niet op deze site tegenkomen maar je bent gewaarschuwd.

Mocht je een leraar op het oog hebben, voor een online of live-cursus, neem dan altijd even eerst telefonisch contact op. Vraag naar hoe en waarin ze zijn opgeleid en wat de inhoud van de cursus is.

Je gaat namelijk niet beter zien door bomen knuffelen, balletjes gooien of met lollipops spelen. Punt.

Leraren

De hieronder genoemde leraren in Nederland volgden een opleiding, óf bij het NVC - het Natural Vision Center te Oregon - óf bij een ander legit instituut. Dat wil zeggen dat ze een gedegen training hebben gehad om zelf les te kunnen geven. Ze weten veel af van de werking van het oog en hoe dr. Bates daar mee omging.

Daar ik geen van deze mensen zag lesgeven, kan ik daar dus niets over zeggen. Maar ze zullen vast nét zo bevlogen zijn over het verbeteren van je zicht op natuurlijke wijze als ik.

Vrolijk Weer Zien

van Rijn de Jonge te Ermelo.

Rein heeft in 2005 de lerarenopleiding bij het NVC gevolgd. Na een poosje geen les te hebben gegeven is hij nu weer helemaal terug. Geïnspireerd door een trainersworkshop van Esther van der Werf geeft hij les in de pure Batesmethode. Hij geeft liefst individueel les maar ook aan (kleine) groepen.

Ogenschool Oerzicht

Deze site is van Pieter Wester uit Noord-Holland. Pieter volgde de trainersopleiding van het NVC al een flink aantal jaren geleden maar geeft sinds 2010 les. Hij neemt de Batesmethode zeer serieus en volgt regelmatig zelf trainingen, de laatste bij Esther van der Werf.

Je kunt bij Pieter terecht voor groeps- en privélessen.

Overig

Visies van Vreugde

Dit is de site van Esther van der Werf. Zij is een Bateslerares in de V.S. waar ik sinds 2002 contact mee heb. We wisselen ervaringen uit, en Esther heeft me veel geholpen bij het schrijven van mijn eerste boek.

Eigenlijk is dit geen Nederlandse website maar Esther heeft op haar site wel een aantal goede pagina's in het Nederlands. Ze geeft nog veel meer info in het Engels.

Omdat zij in de VS woont heb ik haar niet bij de leraren gezet. Esther is echter sporadisch wel in Nederland en geeft dan ook les. Bij een van die lessen ben ik aanwezig geweest en dat was heel plezierig en leerzaam. In zeer korte tijd geeft zij veel direct toepasbare adviezen. Als je de kans hebt raad ik het je echt aan!

Lees je makkelijk Engels, dan is haar e-mail cursus aan te bevelen.

Ook geeft ze privéles via Skype. Die zijn gewoon in het Nederlands ;-).

Esther geeft de laatste jaren les volgens de oorspronkelijke methode van dr. Bates en behaalt daar goede resultaten mee. Ze geeft ook trainingen aan Batesleraren en is een geliefd spreker bij internationale Vision Improvement congressen.

Aanvullingen

Ik hoor het graag van je. Stuur me een berichtje via de contactpagina en ik voeg de informatie toe. Zo hou ik deze site up-to-date en geef ik je - zo veel mogelijk - betrouwbare informatie.

Alvast bedankt!