Boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode

Het boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode is de eerste echte Nederlandse handleiding voor de Batesmethode. Duidelijk en helder, en direct zelf toepasbaar.

Met de eerste uitgave uit 2010 zijn duizenden mensen zelf aan de slag gegaan om hun zicht te verbeteren. De recensies waren overweldigend.

Je kan ze hier lezen.

Nieuw jasje

Eind 2016 heb ik het boek herschreven en opnieuw laten opmaken.

De inhoud is niet veel veranderd maar het is wel een veel mooier boek geworden: met een harde kaft, vol prachtige foto's en illustraties. Letterlijk en figuurlijk een feest voor het oog.

Waarom dit boek Natuurlijk Zien?

De oogarts William H. Bates heeft in het begin van de 20e eeuw al ontdekt dat goed zien en goed blijven zien afhankelijk is van de wijze waarop je je ogen gebruikt. Natuurlijk Zien en de Batesmethode Mensen die goed zien en goed blijven zien hebben goede zie-gewoontes. De statistieken wijzen echter uit dat zij een steeds kleiner wordende minderheid vormen.

De meeste mensen gebruiken - zonder dat te weten - hun ogen op een manier die schadelijk voor hun zicht is. Terwijl het vrij eenvoudig is om je zicht op peil te houden en zelfs te verbeteren.

De methode van dr. Bates en Natuurlijk Zien leert je de natuurlijke zie-gewoontes aan. Als je die van jongs af zou leren - net zoals je als klein kind al leert om je tanden te poetsen en je te wassen - zouden brillen en oogziektes eerder uitzonderingen worden i.p.v. gemeengoed.

Helaas weten veel te weinig mensen hiervan. Met dit boek hoop ik daar verandering in te brengen.

Waarom Natuurlijk Zien?

Natuurlijk Zien is op de eerste plaats bedoeld om je zicht in stand te houden en achteruitgang te voorkomen. Als je al een beetje wazig ziet dan kan je dat met Natuurlijk Zien snel en eenvoudig herstellen, maar nogmaals: voorkomen is beter dan genezen.

Toch is het nooit te laat om te leren. Zelfs al draag je al jaren lang een bril of contactlenzen: de methode van Bates ook hier uitkomst bieden. De achteruitgang kan gestopt worden en met toewijding en doorzettingsvermogen kan je zicht weer verbeteren.

De gezondheid van je ogen is echter nog veel belangrijker. De relatie tussen het langdurig dragen van een (sterke) bril en de ontwikkeling van oogziektes is onmiskenbaar.

Beter is het te zorgen dat je zicht op peil blijft. Mensen die goed blijven zien en die de natuurlijke zie-gewoontes voortdurend beoefenen, krijgen zelden of nooit te maken met ziektes van het oog.

Nog meer redenen:

Natuurlijk Zien is veel meer dan alleen maar scherp zien. Wat denk je van diepte zien? Maar ook kleuren, details, het grote geheel zien, beweging, opmerkzaamheid, aandacht, richting, grootte, verhoudingen; alles maakt deel uit van je zicht.

Beoefenaars van de Batesmethode worden zich meer bewust van hun lichaam, van hun mentale rust (of onrust), van de dingen die ze in het dagelijks leven doen die bevorderlijk of juist belemmerend zijn voor hun zicht. Ze vertellen dat ze zich beter kunnen ontspannen, zich rustiger voelen en meer ‘in het hier en nu’ kunnen zijn.

Andere genoemde prettige bijkomstigheden zijn het verdwijnen van pijn in nek en schouders, hoofdpijn, stress, concentratie- en slaapproblemen.

Wat vind je in dit boek en hoe gebruik je het?

Het boek is verdeeld in een intro en 7 delen.

De intro geeft je een preview van wat je kan je verwachten. Bovendien vertel ik je hoe en waarom ik ben gaan lesgeven in de Batesmethode.

Het eerste deel gaat over hoe je ogen in elkaar zitten en waarom de Batesmethode zo belangrijk is om je ogen gezond te houden. Ook vertel ik je over dr. Bates: wie hij was en waarin zijn ideeën verschillen met die van de orthodoxe oogheelkunde.

Boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode

Het tweede deel is verreweg het belangrijkste van het hele boek. Dat gaat over de zie-gewoontes: welke goed zijn, en welke je zo snel mogelijk moet afleren. Bij elke gewoonte staan tips en kleine oefeningen die je helpen ze aan te leren en er echte gewoontes van te maken.

In het derde deel vind je ondersteunende oefeningen; om te ontspannen, maar ook om je vooruitgang te bespoedigen. Je vindt er de typische technieken die dr. Bates zijn patiënten liet doen; het palmeren, zonnen een zwaaien. Vaak hebben die direct effect op je zicht.

Ook bespreek ik het belang van een goede lichaamshouding, wat je moet doen om beter te accommoderen, en hoe je mentale processen zoals herinnering en verbeelding inzet om beter te zien.

Hoe je Natuurlijk Zien toepast in je dagelijks leven, lees je het in het vierde deel. Lezen, autorijden en computergebruik komen daar aan de orde.

Deel vijf gaat o.a. over hoe je met kinderen te werk gaat. Ook lees je over zon- en kunstlicht, voeding en lichaamsbeweging. Verder vind je er het hoofdstuk over brillen en hoe je daarmee om kan gaan. Belangrijke zaken dus!

In deel zes vind je de meest voorkomende zichtafwijkingen en oogziektes, en wat je daar specifiek aan kan doen. Zo bespreek ik bij- en verziendheid, astigmatisme, amblyopie (lui oog), strabisme (scheelzien), en de oogziektes staar, glaucoom en macula degeneratie.

Tot slot vind je in deel 7 nog een aantal hulpmiddelen zoals leeskaarten. Daarin ook een stuk over laseroperaties.

Bij elke techniek staan illustraties die je duidelijk laten zien hoe je een en ander toepast.

Illustraties in boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode

Ook staan er in het hele boek prachtige foto's die vooral bedoeld zijn om je te laten zien hoe mooi de wereld is en hoeveel er is om van te genieten. Als je er maar oog voor hebt ;-).

Heel wat hè?

Het is dan ook best een lijvig boek geworden.

Het heeft 256 pagina's in full color. De tekst is verdeeld over 2 kolommen om het makkelijker leesbaar te maken.

Zo, nu heb ik je denk ik al veel over mijn boek verteld.

Als je wilt weten wat anderen er van vinden dan kan je dat hier lezen.

Nu jij!

Schaf het boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode aan, ik weet zeker dat je er geen spijt van zal krijgen.

Lees het, ga aan de slag en laat me je ervaringen weten.

Zodat ik ook tegen jou kan zeggen:

Welkom op je pad naar Natuurlijk Zien!

PS: In de shop staat ook een Snellen oogkaart als handige aanvulling op het boek. Koop je die tegelijkertijd met het boek, dan geef ik je 5 euro korting. Mooi meegenomen toch?