Aan de slag 1/6

Aan de slag met Natuurlijk Zien

Om beter te gaan zien moet je vier goede zie-gewoontes aanleren: Ontspannen, Verspringen, Ademen en Knipperen:

Zie-gewoontes van Natuurlijk Zien

OVAK

Deze zie-gewoontes horen bij elkaar want het een kan niet zonder het ander.

Ontspannen is onmogelijk zonder een optimale ademhaling en verspringen lukt niet zonder te knipperen en te ontspannen.

Ontspannen

Natuurlijk Zien gaat over rust en ontspanning voor de ogen, de oogspieren en de geest. Het heeft dus niets te maken met 'ogengymnastiek' en het trainen van de ogen.

rust en ontspanning is goed voor je zicht

De truc van Natuurlijk Zien is namelijk om op een plezierige, ontspannen wijze vooral nooit meer je best te doen om iets beter te zien. Om je ogen rust te geven en liefst te vergeten dat je ze hebt.

Toen ik dit de eerste keer hoorde vond ik dat knap ongeloofwaardig. Zo simpel kon het toch niet zijn?

Zicht is passief

Onze ogen zijn zintuigen. Al onze zintuigen zijn ontvangende organen: ze ontvangen prikkels van buitenaf zonder dat we daar moeite voor hoeven te doen.

Leg je hand maar eens op een stuk stof; je rok of je broek bijvoorbeeld. Beweeg je hand over de stof en merk op of die zacht of ruw is, glad of met structuur. Moest je er moeite voor doen om dat te voelen? Natuurlijk niet; je voelt het gewoon.

Doe nu je ogen dicht en luister naar de geluiden in je omgeving. Misschien hoor je muziek, vogelgezang, mensen praten of geluiden van verder weg. Moest je daar moeite voor doen of hoorde je het gewoon? Dat laatste waarschijnlijk, toch?

zicht is passief

Je ziet net zoals je hoort, ruikt of proeft: zonder enige inspanning. Sterker nog: door extra je best te doen om iets beter te zien, gaat je zicht achteruit.

Inspanning verergert de waas

Test het maar en kijk naar iets wat je niet helemaal goed kan zien. Als je nu extra je best doet om het beter te zien ga je turen en knijpen.

Wordt het daardoor beter? Integendeel.

Ontspan je nu even; sluit je ogen, haal en paar keer adem en relax.

En kijk dan nog eens. Heel ontspannen.

Zie je nu beter? Misschien zie je het nu nog niet scherp, maar het is voor je ogen ongelooflijk belangrijk dat je ze de vrijheid geeft om te doen wat ze moeten doen.

Dat voelt ook beter. Omdat je ogen zo nauw verbonden zijn met je hersenen, is het belangrijk dat je geest ook ontspannen is. Lichamelijke en geestelijken stress en spanning hebben direct invloed op je zicht.

Een heerlijke manier om je ogen én je geest te ontspannen is om te palmeren.

Palmeren

Palmeren is het afdekken van je gesloten ogen door je handen tegen je gezicht te houden.

Je doet het zo:

palmeren om je ogen rust te geven

Als het goed is, is het nu lekker donker en voelen je ogen zacht en ontspannen aan.

Fijn he?

Wat doe je tijdens het palmeren?

Niets.

Maar als je dat te saai vind kan je een (of meerdere) van de volgende dingen doen:

Wanneer en hoe lang?

Palmeer zo vaak en zo lang als je wilt.

Al na een paar minuten voelen je ogen uitgerust aan. Je droge ogen worden weer vochtig en als je ogen branderig of trekkerig aanvoelen verdwijnt dit snel. Na 15-30 minuten is het effect nog groter.

Je kunt het doen vóór je gaat slapen, tijdens het maken van je (huis)werk, als je moet nadenken over een lastige opgave, bij het tv-kijken tijdens de reclame en zelfs op de WC ;-)

Het donker werkt verkwikkend, de warmte van je handen voelt heel fijn. Grote kans dat je dit ontspannen gevoel in je ogen een poosje vast kunt houden.

In mijn boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode staan nog een aantal van dit soort ontspanningsoefeningen.

(Let op: in de shop staat ook een Snellen oogkaart als handige aanvulling op het boek. Deze oogkaart is momenteel uitverkocht en kan ik dus niet leveren. Dat geldt ook voor het combi-pakket, ook dat is momenteel niet leverbaar. De kaart is in bestelling, maar wanneer die weer beschikbaar is, is momenteel nog niet duidelijk.)

Op naar V van OVAK; de tweede zie-gewoonte:

Aan de slag