Aan de slag 5/6

Stop met staren en turen!

Deze slechte zie-gewoontes zijn funest voor je ogen en je zicht. Je zet er je ogen door stil en je gaat er echt niet beter door zien. In tegendeel zelfs.

Ongeveer 75% van de volwassenen in de geïndustrialiseerde wereld hebben zie-gewoontes die ronduit slecht voor je ogen zijn: ze staren, turen en verstarren.

Staren

We staren wat af in onze samenleving:

En niet alleen volwassenen; ook kinderen. Wat ook wel logisch is als ze het continu om zich heen zien. Dan nemen ze deze gewoonte feilloos over.

Maar staren is echt super slecht voor je ogen!

staren is slecht voor je zicht

Is staren prettig?

Misschien vind je het fijn om te staren en denk je dat je ogen ervan uitrusten.

Probeer dan eens opzettelijk te staren.

Je merkt dan vast een of meer van de volgende dingen op:

Niet echt plezierig, toch?

Staren is inspannend

Dat komt omdat tijdens het staren je oogspieren zich enorm moeten inspannen om je ogen stil te houden. Doe je dit vaak en langdurig dan zullen de kleine oogbewegingen verdwijnen. En die zijn juist essentieel voor goed zicht.

Omdat je oogspieren zich zo moeten inspannen is de kans groot dat ze verkrampen. Verkrampte oogspieren verhinderen het soepel aanpassen van je oog aan de afstand waar je kijkt.

Bovendien mis je door te staren alles wat om je heen gebeurt. En dat is zonde. Heel wat mooie momenten en ervaringen gaan aan je voorbij. Je ontneemt jezelf de mogelijkheid om echt aanwezig te zijn. Ook mis je de signalen die je lichaam en je onderbewustzijn je toezenden.

Dr. Bates was heel duidelijk:
“Als je terug wilt keren tot natuurlijk en helder zien, moet je stoppen met staren.”

Minstens zo slecht is:

Turen

turen is slecht voor je zicht en ogen

Turen is ingespannen kijken naar iets of iemand.

Mensen die wazig zien turen veel. Ze doen extra hun best om iets beter te zien. Ze knijpen hun ogen tot spleetjes, fixeren hun blik op wat ze willen zien.

Wat dan gebeurt is feitelijk hetzelfde als bij het staren. Je parkeert je blik - nu bewust - je stopt met knipperen en gaat oppervlakkig ademen. De oogspieren spannen aan en de oogbewegingen stoppen.

Ironisch genoeg bereik je op de lange duur precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken: je gaat onduidelijker in plaats van duidelijker zien.

Wat je in plaats daarvan moet doen is je ogen in beweging zetten. Net als de rest van je lijf.

Verstarren

In onze samenleving wordt veel te weinig bewogen. We zitten hele dagen, verplaatsen ons per auto, trein of vliegtuig en gebruiken graag de roltrap of de lift.

Kijk maar eens om je heen en zie hoe weinig mensen bewegen. In de auto kijkt men star voor zich uit. Veel mensen lopen zonder hun nek te bewegen.

Iemand die wél veel beweegt wordt al snel hyper genoemd. Maar let maar eens op: ze dragen veel minder vaak een bril dan mensen die niet of nauwelijks bewegen.

Mensen die nauwelijks bewegen doen nog iets:

Het verspreiden van je blik

Zie je het bos of zie je de bomen? Of laat ik het anders zeggen: zie je het bos als een plat vlak? Of zie je dat het bos is opgebouwd uit vele bomen die allemaal verschillend zijn?

Onze ogen zijn gemaakt om vele details te verzamelen. Kleine stukjes informatie die samen een geheel maken. Om dat te doen moeten je ogen verspringen van detail naar detail. Dat kunnen ze razendsnel, zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Mensen die nauwelijks bewegen slaan die sprongetjes over. Zij verspreiden hun blik en proberen alles in eens te grijpen. Maar daardoor zien ze veel minder scherp.

Hoe leer je de slechte zie-gewoontes af?

Eigenlijk is dat vrij eenvoudig. Je vervangt ze door andere, betere gewoontes.

Stap 1:
Word je bewust van wat je nu doet
.

Let de komende tijd goed op of je staart en tuurt en wanneer.

Merk je dat je aan het staren bent? Stop je ermee mee en vervang je het door knipperen en te bewegen.

Merk je dat je je inspant om iets beter te zien? Verspring meteen naar iets anders terwijl je goed ademhaalt en je nek en je schouders ontspant.

Stap 2:
Pas de goede zie-gewoontes toe.

Zodra je vier gewoontes Ontspannen, Verspringen, Ademen en Knipperen toepast, is er geen plaats meer is voor het staren, turen en verstarren. De natuurlijke zie-gewoontes gaan namelijk onmogelijk samen met deze verkeerde gewoontes.

Klik even door en ik laat het je zien:

Aan de slag