Aan de slag 4/6

Knipperen helpt je beter zien

Dr. Bates was heel duidelijk over knipperen: je moet het vaak doen. Hij zei dat het onmogelijk is om je zicht in stand te houden of te verbeteren zonder regelmatig te knipperen.

Wat gebeurt er als je knippert?

Elke keer als je met je ogen knippert pompt je ooglid traanvocht vanuit je traanklieren naar je ogen. Dat vocht verspreidt zich over je hoornvlies. Traanvocht reinigt je hoornvlies, houdt het vochtig en beschermt tegen infecties.

Je oogleden zijn natuurlijke ruitenwissers: zij vegen deeltjes opzij die in de ogen dreigen te komen en beschermen het oog tegen beschadigingen van buitenaf.

Bovendien werken ze als een zonnescherm tegen te scherp licht: veel knipperen verlaagt de gevoeligheid ervoor. Zo wordt een zonnebril overbodig.

Hoe vaak moet je knipperen?

vaak knipperen laat je beter zien

Heb je normaal zicht en ben je ontspannen dan knipper je waarschijnlijk ongeveer 22 keer per minuut. Je knippert zacht en ontspannen – als de vleugelslag van een vlinder. Als je het goed doet heb je zelf niet eens in de gaten dat je knippert.

Als je wazig ziet is de kans groot dat je veel te weinig knippert. Dat veroorzaakt het uitdrogen en geïrriteerd raken van de ogen. Grote kans dat ze aan het einde van de dag branderig aanvoelen.

Volgens onderzoeken knippert men tijdens langdurig lezen of gebruik van de computer nóg veel minder. Blijkbaar zit men dan zo ingespannen te werken dat het knipperen vergeten wordt.

Dan kunnen je ogen gemakkelijk worden beïnvloed door luchtvervuiling, wind, rook en zon. Ook kan het evenwicht van het filmpje traanvocht verstoord worden.

Hoe leer je meer knipperen?

Begin met heel langzaam en bewust te knipperen en merk op hoe dat voelt. Ontspan jezelf en de spieren in je gezicht en rond je ogen en voorkom dat je knijpt. Het bovenste ooglid sluit helemaal en opent helemaal.

Dan ga je over op 'normaal knipperen'. Je knippert goed als je je ogen snel en zacht sluit en opent, ongeveer elke 2 tot 3 secondes.

Vaak genoeg knipperen leer je weer aan door het te combineren met het verplaatsen van je ogen. Tijdens het lezen knipper je bijvoorbeeld aan het einde van elke regel. Knipper bewust tijdens het tv-kijken of onder het autorijden.

Oefen net zolang totdat het vanzelf gaat, tot het een onbewuste gewoonte is.

Deze zie-gewoonte voorkomt vermoeidheid van de ogen. Door deze simpele verandering zullen je ogen prettiger aanvoelen en verbetert je zicht.

knipperen en batesmethode

Droge en geïrriteerde ogen?

Heb je last van droge, geïrriteerde ogen en wijt je dat aan medicijnen, hormonen, droge lucht?

Knipper vaker!

Het klinkt te simpel voor woorden maar vaak verdwijnen de klachten deels of geheel als je je deze gewoonte aanleert. Toch zijn er soms ook andere oorzaken.

Meer info over droge ogen lees je hier.

Goede en slechte gewoontes

Knipperen is de laatste zie-gewoonte van Natuurlijk Zien. Als je ze alle vier helemaal eigen maakt, dan zullen je ogen weer vrij kunnen bewegen. Waardoor je beter gaat zien.

Deze gewoontes vervangen de slechte zie-gewoontes waardoor je juist wazig gaat zien.

Dus op naar wat je moet afleren:

Aan de slag