Hoe het werkt 2/6

Anatomie van het oog

Anatomie van het oog? Nee hè.

Dat dacht ik ook. Maar toen ik er tijdens mijn opleiding mee bezig was begon ik daar heel anders over te denken. Want als je weet hoe ze in elkaar zitten snap je ook waarom Natuurlijk Zien zo logisch is. Ogen zijn werkelijk wonderbaarlijk.

Vandaar een beknopte uitleg op deze pagina:

Doorsnede van het oog

Doorsnede van het menselijk oog

Aan de buitenkant van de oogbol bevinden zich drie lagen:

De buitenste laag is de harde oogrok. Deze laag geeft het oog zijn stevigheid en beschermt het. Je ziet het als het wit van je ogen. Aan de voorkant van het oog gaat deze oogrok over in het doorzichtige hoornvlies.

Het hoornvlies heeft de vorm van een bolle lens en is voor Het grootste deel verantwoordelijk voor het breken van de lichtstralen van buitenaf.

De middenlaag wordt gevormd door het vaatvlies. Zoals de naam al aangeeft, liggen hierin veel bloedvaten die het oog - en vooral het netvlies - voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Het vaatvlies gaat aan de voorkant over in het ciliaire lichaam dat de lens omvat. Hierin liggen kringspieren die door zich samen te trekken en te ontspannen de vorm van de lens beïnvloeden.

In het oog

De binnenste laag is het netvlies. Dit bekleedt de binnenkant van de oogbol. Daarover later meer.

De lens is doorzichtig en bol. Hij is verantwoordelijk voor 20% van de breking van de stralen op het netvlies.

De lens zit d.m.v. dunne draadjes (de zonulavezels) vast aan het ciliaire lichaam. Als de spieren in dit lichaam samentrekken wordt de lens boller waardoor je iets op korte afstand scherp kan zien. Als deze spieren verslappen wordt de lens juist platter waardoor je in de verte scherp ziet.

Vóór de lens ligt de iris of het regenboogvlies die de kleur van je ogen bepaalt. De pupil is een opening in de iris waardoor het licht het oog binnenkomt.

De iris regelt de grootte van die opening: bij erg weinig licht is de opening groot, bij zeer fel licht juist klein.

De voorste oogkamer bevat een waterige vloeistof met voedingsstoffen voor het hoornvlies en de lens.

De grote oogkamer, het glasachtig lichaam, ligt achter de lens en is gevuld met een geleiachtige heldere vloeistof. Deze vloeistof houdt de oogbol in vorm en het netvlies op z’n plek.

De oogzenuwen zijn de op één na grootste zenuwen van het menselijk lichaam. Zij geven de signalen van de miljoenen lichtgevoelige cellen in het netvlies door naar de hersenen.

Rond het oog

De anatomie van het oog is niet compleet zonder de buitenkant van het oog:

schamatische tekening van het oog met de buitenste oogspieren

De oogbol ligt in de oogkas. Tussen het oog en het bot ligt een ongeveer anderhalve centimeter dikke laag vetweefsel dat de oogbol ruimte geeft om te bewegen en van vorm te veranderen.

Er zijn zes uitwendige oogspieren die met het ene eind bevestigd zijn aan de harde oogrok, met het andere eind aan het bot van de schedel. Deze spieren behoren tot de sterkste spieren van ons lichaam.

Er zijn vier rechte en twee schuine spieren. Samen kunnen ze het oog in alle richtingen sturen.

Super interessant

Genoeg over de anatomie van het oog? Bijna.

Want ik ga je nog even vertellen over het netvlies. Dat is zo opgebouwd dat we in het midden van ons zicht scherp kunnen zien. Toch kunnen we opzij daarvan nog steeds veel signalen oppikken.

Dat is niet alleen super interessant, maar verklaart helemaal waarom je de juiste zie-gewoontes moet toepassen.

Op naar het netvlies en je centrale en perifere zicht:

Hoe het werkt