Aan de slag 3/6

Goed ademen en beter zien

De A van OVAK: Ademen.

Zonder adem kunnen we niet leven. Maar we ademen niet allemaal op de beste manier. Met een goede ademhaling voorzie je je hele lichaam van zuurstof en stimuleer je de processen in al je lichaamscellen.

Optimaal ademhalen is de derde zie-gewoontes van Natuurlijk Zien.

Ontspannen ademhalen voor beter zien

De ademhaling beïnvloedt je zicht

Je ogen hebben behoefte aan grote hoeveelheden zuurstof. Door de enorme concentratie van cellen gebruikt het netvlies relatief gezien de meeste zuurstof van het hele lichaam. Zelfs vier keer zoveel als je hartspier!

Ook je hersenen gebruiken veel zuurstof. Je ogen zijn rechtstreeks verbonden met je hersenen. Wat je ziet en hoe goed je ziet wordt voor een groot deel bepaald in je hersenen.

Andere grootverbruikers van zuurstof zijn je spieren. Je oogspieren spelen een belangrijke rol het scherp zien, het accommoderen en het fuseren.

De ademhaling zorgt voor zuurstofrijk bloed en regelt zo de toevoer van zuurstof naar de ogen, hersenen en spieren.

Goed ademen maakt dan ook een belangrijk deel uit van goed zien.

Ademhaling

Ons ademhalingssysteem bestaat uit de neus- en keelholtes, de luchtpijp, de bronchiën met hun talloze vertakkingen, de twee longen, de ribbenkast en het middenrif.

Idealiter ademen we zo:

Bij het inademen drukt het middenrif de buikorganen naar beneden waardoor de buik iets uitzet. Ook je ribbenkast beweegt naar buiten. Hierdoor vergroot de borstholte zich waardoor lucht in de longen wordt gezogen.

Bij het uitademen ontspant je middenrif zich en beweegt 5 tot 10 cm. omhoog. De ribbenkast beweegt naar binnen. Hierdoor worden de longen samen gedrukt en een deel van de lucht daarin wordt naar buiten geperst.

schema buik- en borst ademhaling

Check hoe jij ademhaalt:

  1. Leg één hand op je borst en één hand op je buik.
  2. Adem nu rustig in.
  3. Beweegt alleen je borstkas omhoog? Dan gebruik je de borstademhaling.
  4. Als alleen de buik naar voren komt dan gebruik je je buikademhaling.
  5. Bewegen zowel je buik als je borst? Gefeliciteerd; zo moet het! Een optimale ademhaling maakt namelijk gebruik van zowel de buik- (eigenlijk de middenrif-) ademhaling als de borstademhaling.

Hoe verbeter je je ademhaling?

ademhaling verbeteren

Optimaal ademhalen heeft alles te maken met ontspanning. Dus laat de spanning in je lijf los tijdens het ademhalen.

Geef je lichaam de ruimte om goed te kunnen ademen. Weg dus met strakke broeken of riemen, onderuitgezakte houdingen, knellende beha's en bustiers, ingehouden buiken en te strakke kleding.

Minstens zo belangrijk is dat je regelmatig beweegt. Sport en lichaamsbeweging houden je longcapaciteit op peil. Uitermate geschikt zijn zwemmen, (snel-)wandelen en fietsen.

Bewust aan de gang

Er zijn een aantal technieken die je kunnen helpen om beter te ademen.

Wat ik nogal eens tegenkom is dat je bijvoorbeeld zoveel tellen moet inademen, zoveel moet vasthouden en zoveel moet uitademen. Dat heeft natuurlijk niets met een natuurlijke ademhaling te maken!

Mijn eigen ervaring is dat je het makkelijkst goed leert ademen als je je concentreert op de uitademing en daarna de inademing vanzelf laat komen.

Van Bateslerares en ademcoach Esther van der Werf heb ik het volgende geleerd:

Je zult merken dat je steeds langer kunt neuriën en je ademhaling steeds rustiger en dieper wordt!

Lees meer op de website van Esther ( in het Engels)

Conclusie

Goed ademhalen is dus heel belangrijk. Voor je ogen en je zicht maar ook voor je hele gezondheid.

Heb je het idee dat je ademhaling wel wat kan verbeteren dan is het dus zaak er iets aan te doen. Soms is het bewust worden al voldoende. Af en toe eens lekker helemaal uitademen kan ook goed helpen.

In mijn boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode besteed ik er natuurlijk ook aandacht aan. Daarin staan een aantal simpele oefeningen die heel effectief zijn en leuk om te doen.

De vierde en laatste zie-gewoonte is het knipperen; de K van OVAK:

Aan de slag