Hoe het werkt 6/6

Motivatie versus gewoontes

Sta je te popelen om verder te gaan? Ben je super gemotiveerd en zit je vol goede voornemens om het pad naar Natuurlijk Zien te volbrengen?

Dat is mooi, want motivatie is héél belangrijk om er vol voor te gaan.

Maar…

Als je alleen vertrouwd op je motivatie dan zul je waarschijnlijk niet zoveel bereiken.

Motivatie

Motivatie is namelijk een emotie, net als je blij voelen, of juist verdrietig. Je kent het wel; je leest iets, hoort iets, ziet iets of ruikt iets en er komt een emotie, een gevoel boven. Wat ook zomaar weer kan verdwijnen.

Emoties zijn tijdelijk en motivatie is net zo.

Je kan nóg zo gemotiveerd zijn om je leven te veranderen; de motivatie om dat te bereiken komt en gaat. De ene dag is die sterker en de andere dag nauwelijks aanwezig.

Dat is heel normaal en daarin ben je echt niet alleen. Ga in januari maar eens kijken in een sportschool; waarschijnlijk is die dan overvol. Na een paar maanden is dat al lang niet meer zo.

Begrijp me niet verkeerd; goede voornemens en een flinke dosis motivatie zijn heel belangrijk, maar om echt wat te bereiken en dat succes vast te houden is het niet genoeg.

Weet je wat daar wel heel geschikt voor is? Gewoontes!

motivatie en gewoontes

Gewoontes

Mensen zijn gewoontedieren. Dat is keer op keer bewezen.

Neem nu een cursus- of collegezaal. Je hebt de keuze om waar dan ook te gaan zitten. Toch blijkt dat we het liefst daar gaan zitten waar we de vorige keer ook zaten. Waarom? Omdat we ons daar lekker bij voelen; dat is vertrouwd.

Psychologen hebben ontdekt dat bijna alles dat je doet een onderdeel is van een gewoonte. Dat kan een goede gewoonte zijn zoals je tanden poetsen, of een slechte gewoonte zoals roken, uitstellen, of - op het gebied van je ogen - staren en turen; het is precies hetzelfde.

Elke keer dat je iets uitstelt, elke keer dat je een sigaret opsteekt of al turend en knijpend probeert iets beter te zien wordt die foute gewoonte versterkt. Het nare is dat je hersenen dat heel fijn vinden, want nogmaals: die zijn dol op gewoontes. Of die nu goed of fout zijn maakt voor hun niet uit.

Vaak is het veel makkelijker om je hersenen te voeden met slechte gewoontes dan met goede; daar weet ik alles van ;-) Het helpt me om te beseffen dat alles wat ik aan mezelf niet leuk vind en wil veranderen te maken heeft met een slechte gewoonte. Ga maar na; alles wat je schijnbaar niet kan bereiken of waar je in faalt, heeft daar altijd mee te maken.

hoe versterk je je motivatie

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat het helemaal niet zo moeilijk is om de behoefte van je hersenen te voeden met goede gewoontes.

Die goede gewoontes dienen als fundament om je op het goede spoor te houden als je motivatie verdwijnt.

Zijn het echte gewoontes geworden, dan zal het vreemd aanvoelen als je ze overslaat; alsof je iets mist.

Waarschijnlijk poetst je je tanden elke dag. Stel je eens voor dat je dat 2 dagen niet kan doen en hoe je je dan zou voelen. Afschuwelijk toch? Je hersenen laten je ongemakkelijk voelen als je geen gehoor geeft aan zo'n gewoonte.

Dus als jij iets wilt bereiken; vraag je dan af hoe je er een gewoonte van kan maken. Dat werkt 10 keer beter dan het vergroten van je motivatie.

Goede gewoontes zijn echt super belangrijk. Ook om je zicht te verbeteren. De goede zie-gewoontes vormen het fundament van de Batesmethode en Natuurlijk Zien.

Dus laten we beginnen:

Hoe het werkt