Blog 4/37

Kunnen oogoefeningen schadelijk zijn?

Ja, dat kan. Als jij een sterke bril draagt kunnen sommige oogoefeningen je netvlies beschadigen.

Oogoefingen en Natuurlijk Zien

De Batesmethode en Natuurlijk Zien wordt nog wel eens verward met het doen van oogoefeningen, oogyoga of ogengymnastiek. Maar dat klopt niet.

Natuurlijk zien draait om zie-gewoontes zoals ontspannen, verspringen, ademen en knipperen. Lees meer over deze natuurlijke zie-gewoontes

Bates liet zijn patienten wel zonnen, zwaaien en palmeren. Maar deze 'oefeningen' kunnen alleen maar goed doen, net als de bovenstaande zie-gewoontes.

Ogengymnastiek

Van een heel andere orde zijn de oefeningen die bedoeld zijn om je oogspieren te trainen.

Denk aan het rondjes draaien met je ogen terwijl je je hoofd stilhoudt, je ogen zover mogelijk naar links of naar rechts draaien, of naar boven en beneden, schuin omhoog, schuin naar beneden, etc.

Ook deze oefeningen kunnen meestal geen kwaad als je geen grote zicht-afwijking hebt.

Maar als je sterk bijziend bent (een bril met meer dan - 4 diopter) dan kunnen zulke heftige bewegingen wel kwaad. Er kan dan behoorlijk wat spanning op het netvlies komen te staan waardoor dat kan beschadigen.

Dr. Bates hield niet van ogen-gymnastiek. Hij was van mening dat je oogspieren geen training behoeven; ze zijn sterk genoeg. Het is juist belangrijk om deze spieren te ontspannen.

Oogyoga

Zo af en toe komt oogyoga in het nieuws. Paul McCartney blijkt er een fervent aanhanger van te zijn.

Ik vond dit filmpje op YouTube:

Het is heerlijk om te doen, mits je heel ontspannen blijft.

Maar ook hier is een waarschuwing op zijn plaats als je een sterke zichtafwijking hebt of lijdt aan oogziektes zoals glaucoom, loslatend netvlies of macula degeneratie.

Mijn mening?

Hou je bij de Batesmethode (ofwel Natuurlijk Zien), dan zit je altijd safe!

FAQ

Vorige Post Volgende Post

Blog