Blog 8/37

Oefenen met een Snellen oogkaart

Een leeskaart is niet alleen te gebruiken om je visus mee te bepalen of je vooruitgang te meten. Je kan er ook je zie-gewoontes mee verbeteren. Dr. Bates raadde dat iedereen aan.

Daarvoor hang je een grote letterkaart liefst permanent op een plek waar je vaak langskomt en die goed verlicht is.

test je ogen met een leeskaart

Elke dag lees je de kaart op een afstand van 3 tot 6 meter, tot de kleinste letters die je kan lezen. Doe dit eerst met elk oog afzonderlijk, daarna met beide ogen tegelijk.

Doe dit heel ontspannen en zonder je best te doen om het allemaal zo goed mogelijk te zien. Dit hele proces duurt minder dan een minuut.

Ontspannen blijven

Om ontspannen je blijven en je blik in beweging te houden helpt het om nieuwsgierig te worden naar de vorm van de letters.

Hoe zien ze eruit? Hoe is de letter E opgebouwd? Uit hoeveel streepjes? Zijn de streepjes even lang?

Als je op deze manier naar de letters kijkt ben je niet zo bezig met de vraag of je de letters goed scherp ziet waardoor je zou kunnen gaan turen en knijpen.

Door meer op de vorm van de letters te letten kijk je vanzelf naar een (stukje van de) letter in plaats van de hele kaart en voorkom je dat je alle letters in één blik wilt vangen. Je ogen zijn daar niet toe in staat; ze kunnen maar een klein stukje echt scherp zien.

Lees meer daarover op de pagina verspringen.

Leer te verspringen

Door gericht over de letters op de Snellenkaart te verspringen leer je je aandacht – en dus je blik - op een kleiner gebied te richten. Hoe kleiner dit gebied is, hoe groter de ontspanning en hoe beter het zicht. Snellenkaart of leeskaart om zicht te testen

  • Begin op een afstand waarbij je de letters van de middelste rij goed kan zien (of als je goed zicht hebt een van de onderste rijen).
  • Kijk naar de eerste letter op die regel.
  • Laat je blik nu verspringen naar de laatste letter.
  • Merk je dat je de eerste letter nu minder goed ziet omdat je aandacht daar niet meer op gericht is? Soms moet je een beetje heen en weer verspringen voor het je lukt.
  • Maak vervolgens de afstand van het verspringen kleiner.
  • Verspring van de eerste naar de een-na-laatste letter, van de eerste naar de twee-na-laatste, van de eerste naar de drie-na-laatste, enz.

De bedoeling is dat je tijdens het verspringen een verschil in scherpte ziet tussen de beide letters. Zolang je dat verschil opmerkt ga je door met de afstand verkleinen tot je verspringt tussen twee letters naast elkaar.

Merk je al eerder geen verschil meer, dan is dat de afstand waarmee je begint te oefenen.

Het oefenen zelf bestaat uit het verspringen tussen beide punten en ze geen van beide langer dan een fractie van een seconde vast te houden. Doe je dat goed dan zullen de ogen en de geest tot rust komen en lijken de letters zelfs een beetje te bewegen.

Letters scherper maken

Ga nu op een afstand staan waarop de letters van de middelste rij iets waziger worden.

  • Kijk naar de eerste letter op die regel.
  • Verspring naar een letter op dezelfde regel, ver genoeg weg om de eerste letter minder goed te zien.
  • Verplaats je aandacht nu weer terug naar de eerste letter. Knipper tijdens het verspringen.
  • Laat je aandacht nu in een zo hoog mogelijk tempo beurtelings naar beide letters verspringen, Alweer: vergeet niet te knipperen!

Ontspannen uitgevoerd zal je beide letters beter zien.

Begin met een paar minuten oefenen per keer. Langzamerhand kan je de tijd wat opvoeren.

Hoe vaker je deze oogoefening doet, hoe makkelijker het gaat en hoe beter de resultaten. Mits je natuurlijk daarnaast de goede zie-gewoontes aanleert en de hele dag toepast. Maar dat weet je al, toch?

Natuurlijk Zien en de Batesmethode

Meer oefeningen

In mijn boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode vind je nog meer suggesties vinden voor het gebruik van en het oefenen met leeskaarten. Achterin het boek staan er een aantal afgedrukt.

De originele Snellen kaart

In de shop kan je een originele Snellen kaart bestellen.

Bij de kaart wordt een uitgebreide folder geleverd met aanwijzingen hoe je je zichtsterkte opmeet en bijhoudt. Ook staan er vele oefensuggesties in.

Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Moet je een 'echte' leeskaart gebruiken?

Nee hoor, om de bovenstaande oefening te doen kan je willekeurig welke leeskaart gebruiken. Als er maar grote en kleine letters of cijfers opstaan.

Je zou ook zelf een leeskaart kunnen maken. Pak een groot vel papier en sla aan het plakken en knippen.

Letters, cijfers, sterretjes, bloemetjes, vlinders, symbolen; het maakt niet uit. Als je er maar tussen kan verspringen.

Veel succes!

In de shop kan je een combipakket van het boek Natuurlijk Zien en de Snellen oogkaart bestellen. Schaf je die samen met het boek aan, dan bespaar je €5,- op de losse prijs. Scheelt toch weer!

Boek Natuurlijk Zien en Snellen oogkaart

oefeningen

Vorige Post Volgende Post

Blog