Blog 16/37

Sterke bijziendheid en natuurlijk zien

"Heeft het bij sterke bijziendheid zin om met de Natuurlijk Zien aan de gang te gaan?"
"Ja, altijd."

"Kan ik met Natuurlijk Zien helemaal van mijn bril afkomen?"
"Dat is is een ander verhaal. Dat hangt o.a. af van hoeveel je bereid bent om ervoor te doen".

Het doel van Natuurlijk Zien

Natuurlijk Zien is in de eerste plaats bedoeld om te voorkomen dat je zicht verder achteruit gaat en om met het zicht wat je nu hebt zo optimaal mogelijk te zien.

Sta je op het punt om 'aan de bril' te gaan, dan lukt het meestal vrij snel en eenvoudig om met het toepassen van de principes van Natuurlijk Zien weer terug te gaan naar 100% zicht zonder bril.

Draag je al een bril met een lichte refractie afwijking van 1 of 2 diopters, dan kan je ook snel resultaat boeken. Het is dan eenvoudig om in je dagelijkse leven zonder bril of lenzen te gaan. Hooguit zie je iets minder scherp, maar dat helpt je juist herinneren aan de noodzaak van het toepassen van om de goede zie-gewoontes.

Maar wat als je sterk bijziend bent?

Draag je een bril voor sterke bijziendheid is dat een ander verhaal. Dan ben je echt gehandicapt zonder visueel hulpmiddel. Toch heb jij ook baat bij de Batesmethode.

Daarmee zorg je ervoor dat je ogen zo gezond en ontspannen mogelijk blijven en niet verder achteruit gaan. 

Om van een sterke bijziendheid van bijvoorbeeld -6 helemaal terug naar 0 te gaan is een behoorlijke weg. Eigenlijk heb je dan privé begeleiding nodig van een hele goed Batesleraar en die zijn er niet zoveel.

Toch zijn er ook mensen die dat gedaan hebben met een groepscursus of met een goed boek over de Batesmethode. Het kan dus wel. Wel vergt dat wilskracht en doorzettingsvermogen en heel veel geduld.

Wat zei Bates?

Bates was ervan overtuigd dat je om vooruit te gaan je bril definitief moest afzetten. Mijn moeder heeft zijn advies opgevolgd: zij heeft 40 jaar geleden haar -4D bril plus sterke cilinder radicaal afgezworen en nooit meer opgezet. Nu is ze 90 en ziet dichtbij en ver nog steeds prima.

Voor de meeste mensen met een sterke afwijking is het onmogelijk om direct zonder bril te blijven deelnemen aan het dagelijks leven. Ze kunnen zo niet werken en sommige dingen zijn zelfs ronduit gevaarlijk, denk alleen al aan autorijden.

Wat ze wel kunnen doen is overstappen op een minder sterke bril. In veel gevallen is het namelijk niet nodig om helemaal 100% scherp te zien.

En wat nu bij die sterke bijziendheid?

Hoewel ik me met Natuurlijk Zien dus voornamelijk richt op het voorkomen van verdere achteruitgang van het zicht, krijg ik ook heel veel mensen op bezoek die sterke brillen dragen.

Een bril van min of plus 6 diopters komt regelmatig voor, ik heb zelfs cursisten gehad van - 12D. (De sterkste afwijking die ik zag langskomen was -24D!)

Dat zij bij mij terechtkomen is ook wel logisch want juist zij ondervinden hoe vervelend slecht zicht is. Zonder bril kunnen ze zich niet redden maar zelfs met hun bril op kunnen ze vaak niet goed zien.

Zeker als ze wat ouder worden krijgen ze last van hoofdpijn, duizeligheid, licht, donker, kunnen niet meer lezen of computeren, zien geen diepte, enz. enz. Dat gaat dus veel verder dan alleen niet scherp zien.

De kans dat deze mensen hun zicht volledig herstellen is maar klein.

Juist voor hen is Natuurlijk Zien super belangrijk!

Toch is het juist voor hen heel belangrijk om leren hoe je je ogen weer op een ontspannen en natuurlijke manier kan gebruiken. Mensen met een sterke refractieafwijking lopen namelijk veel meer kans op ernstige oogziektes zoals glaucoom en macula degeneratie.

Volgens een Nederlandse studie uit 2012 wordt 1 op de 3 hoogbijzienden in de loop van het leven zo slechtziend, dat hij/zij niet meer kan lezen, zelfs niet met een bril op. Dan is de gezichtsscherpte gezakt tot onder de 30% aan beide ogen.

Rustig aan!

Bij een sterke zichtafwijking kan je ook heel rustig aan beginnen, stapje voor stapje.

Je leert dan eerst (met bril!) de goede zie-gewoontes aan.

De oefeningen doe je ter ondersteuning. Palmeren doe je natuurlijk zonder bril maar verder hou je bij alle activiteiten je bril op, tenzij je daar last van hebt.

Als je het fijn vindt zet je af en toe je bril af. Richt je dan vooral op de dingen die je wel ziet. De meeste mensen kunnen immers veel meer zien zonder bril dan dat ze zelf denken. Dat geeft vertrouwen en dat helpt weer bij het ontspannen. Pas ook dan bewust de juiste zie-gewoontes toe.

Ben je er aan toe dan verleng je die brilloze periodes. Alleen wanneer en zo lang je het prettig vind. Ga dan ook de oefeningen en activiteiten steeds meer zonder bril doen.

Waarschijnlijk zal je merken dat je ogen plezieriger gaan aanvoelen en je klachten verminderen. Het kan zelfs zijn dat je bril een beetje te sterk voor je wordt. Dan is het tijd om naar de opticien of oogarts te gaan en om een minder sterke bril te laten aanmeten.

Conclusie

Zelfs als je oogafwijking zo sterk is dat de kans dat je je ooit weer zonder bril kan redden heel erg klein is kan Natuurlijk Zien toch veel voor je betekenen. Natuurlijk Zien en de Batesmethode

Niets staat je in de weg om het in iedere geval te proberen. Er staat al heel veel op deze website waar je gratis gebruik van kan maken.

Of koop mijn boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode. Daarin staan voor de meeste oogafwijkingen specifieke aanwijzingen. Dan heb je alle info die je nodig hebt en kan je stap voor stap aan de gang met Natuurlijk Zien.

Succes!

FAQ

Vorige Post Volgende Post

Blog