Blog 14/37

Ervaringen met leesbrillen

26 Januari 2018

Ervaringen met leesbrillen

Over hoe het kan en hoe het meestal gaat.

ervaringen met leesbril De ervaringen met leesbrillen die ik te horen krijg zijn heel divers. Ik kreeg nogal wat mensen op cursus die er graag vanaf wilden. Gelukkig krijg ik de laatste tijd ook steeds meer berichten van mensen die juist willen voorkomen dat ze een leesbril of multi-focale bril nodig hebben.

Twee van deze verhalen wil ik graag met jullie delen:

Ties

Op een van mijn herhalingslessen voor ex-cursisten was Ties aanwezig.

Ties was een van mijn eerste cursisten. Hij was toen 65 en deed mee "omdat hij de kleine lettertjes op de medicijnflesjes voor de koeien niet meer kon lezen in het slechte licht van de stal".

Ties is nu voorbij de 75 en is nog steeds niet aan de bril. "Helemaal niet nodig" zegt hij. Hij bewees het diezelfde avond door me op twee spelfouten te wijzen in de kleinste lettertjes van het leesdocument dat ik voor die les had gemaakt.

Geweldig toch? Een mooi bewijs dat een leesbril echt niet noodzakelijk is, zelfs niet als je 70 bent!

Iena

Van Iena kreeg ik deze mail:

Beste Saskia,

Enige tijd geleden heb je gevraagd om een beoordeling te geven n.a.v. jouw boek. Daar ik het boek toen nog maar net had ontvangen kon ik er natuurlijk nog niets over zeggen. Inmiddels ben ik zo’n 3 maanden verder en heb ik al veel oefeningen gedaan, al moet ik eerlijk bekennen niet altijd dagelijks. Nu ben ik ook niet echt een goede leerling, want mijn ogen waren best wel goed, maar soms wat wazig, zoals de appjes.

Mijn man en ik hadden net een intensieve periode achter de rug. Een verhuizing met alles wat daarbij kwam kijken en wat me met ons tweetjes hebben gedaan. Daarna merkte ik het wazig zien, vooral de kleine letters, die ik daarvoor wel goed zag. Ik ben 68 jaar. Ik besloot een leesbril aan te schaffen. Ik kon er helemaal niets mee, te sterk en ik kreeg hoofdpijn.

Van een goede vriendin kreeg ik een tip om beter te zien zonder bril. Het was een cursus via internet en behoorlijk prijzig. Intuïtief voelde ik, dat dit hem niet ging worden.

Toen ben ik zelf gaan zoeken en kwam jouw website tegen en dat voelde gelijk goed. Dit heb ik toen aan mijn vriendin gemaild en voor haar voelde dit ook helemaal oké. We besloten allebei jouw boek te kopen.

Nu……lees ik weer boeken, ook met een klein lettertype. Zo nu en dan pak ik de loep, als de letters te klein zijn. De appjes zie ik nog wel steeds wat wazig.

Het boek heb ik nog niet helemaal gelezen, maar dat ga ik zeker doen. Prachtig boek overigens!!

Tijdens onze wandelingen doe ik de OVAK oefeningen en verder ook vanuit ons raam en tijdens het autorijden als mijn man rijdt etc.Verder zit ik minder achter de pc, mobieltje gebruik ik heel weinig en ik neem dagelijks mijn rust (meditatie). Mijn man is nu ook aan de slag gegaan. Hij heeft al 20 jaar een leesbril. Hopelijk heb je iets aan mijn verslagje.

Vriendelijke groet, I e n a Reilman-Buis

Hoe het meestal gaat

Helaas zijn niet alle ervaringen met leesbrillen die ik hoor even positief.

Zo werd ik gebeld door een mevrouw die vertelde dat ze mijn site net te laat gevonden had. Ze droeg al jaren een leesbril en was naar de opticien gegaan om haar ogen te laten controleren. Niet eens zo zeer omdat ze last had van haar ogen of niet meer goed zag maar meer uit nieuwsgierigheid en omdat 'men' je aanraadt toch minstens eens per jaar je ogen te laten controleren.

De opticien raadde haar aan over te stappen op een multi-focale bril omdat haar zicht in de verte ook niet helemaal optimaal was. Daar had ze zelf nog niets van gemerkt maar ze volgde het advies van de man op en schafte een bril aan met glazen van ruim €600,- per stuk. Ze wilde niet zeggen hoeveel de bril haar in totaal had gekost.

Kassa!

Manlief werd ook maar even getest en kreeg dezelfde diagnose en bijbehorende prijsopgave. Die bril werd ook besteld. Per slot van rekening waren de brillen nog aftrekbaar voor de belasting!

Helaas kon de mevrouw niet zo goed overweg met haar nieuwe bril. De overgang in de glazen van dichtbij naar ver en andersom vond ze heel storend. Regelmatig keek ze door het verkeerde deel van haar bril en zag ze niet scherp. Ze kreeg last van hoofdpijn en af en toe werd ze duizelig.

Haar opticien gaf haar het advies om toch vooral even door te zetten: "Het zou vanzelf wel wennen!”. Maar omdat dat niet gebeurde, is ze weer overgegaan op het dragen van haar oude leesbril. In de verte zag ze immers prima zonder bril!

Toen ik haar suggereerde haar dure bril terug te brengen naar de opticien en haar geld terug te vragen zei ze dat niet te durven. Ze zei wel dat als ze aan een volgende bril toe was, ze dan liever op cursus kwam.

Nu had ze er geen geld meer voor.

Mijn eigen ervaringen met leesbrillen?

Die heb ik nog niet en ik hoop ze nog zo lang mogelijk uit te stellen.

Ik nader de 60 and still going strong!

Foto: Dariusz Sankowski

Vorige Post Volgende Post

Blog