Blog 11/37

Is de computer slecht voor je ogen?

Computer ogen. Uit de cijfers van onderzoeken naar beeldschermarbeid kan je concluderen dat veel mensen daar last van hebben.

Kijk eens even naar dit grafiekje:

Problemen met beeldschermwerk

10 problemen bij gebruik computer

Maar liefst 75% van de mensen die werken met de computer geven aan dat ze last hebben van vermoeide en pijnlijke ogen na langdurig computergebruik! Met andere woorden; ze hebben last van computer ogen!

De belangrijkste problemen zijn:

oogklachten door computerwerk

De 7 belangrijkste oogproblemen bij de computer

Computer Vision Syndrome (CVS)

Deze verzameling klachten worden Computer Vision Syndrome (CVS) genoemd. Een mooi woord voor computer ogen.

Opticiens spelen daar handig op in met hun adviezen om bij het regelmatig gebruik van een computer je ogen regelmatig te laten controleren. Ze adviseren een aparte bril aan te schaffen voor achter de computer.

Wat ze helaas niet zeggen is: “Mensen moeten stoppen met het staren en turen naar hun scherm!”

Dat zeg ik dus nu maar even.

Waardoor ontstaan computer ogen?

Door langdurig naar je beeldscherm te kijken raken je ogen vermoeid. Je ogen moeten zich al die tijd instellen op één en dezelfde afstand terwijl ze gemaakt zijn om zich op verschillende afstanden te richten.

De spier rond je lens is voortdurend aangespannen omdat je moet accommoderen. De buitenste oogspieren zijn aanhoudend bezig om je ogen naar elkaar te trekken (divergeren). Je kan je voorstellen dat die oogspieren op den duur gaan verkrampen als je ze niet af en toe rust geeft.

Wanneer je dan opkijkt kan het zo maar gebeuren dat je in de verte wazig ziet. Gelukkig verdwijnt die waas wel weer, zeker in het begin. Maar als je niet leert om zonder spanning naar je scherm te kijken, is de kans groot dat de waas steeds erger en langduriger wordt.

CVS voorkomen

Een computerbril die precies op sterkte gemaakt is voor de afstand tot het computerscherm verergert eigenlijk het probleem. Zo’n bril nodigt je juist uit om de spanning in je ogen in stand te houden; anders zou je hem niet nodig hebben.

Wat wel helpt is de goede zie-gewoontes toepassen.De meeste mensen vergeten vooral het knipperen.

Voorkom de typische ‘tunnelvisie’; dat je alles om je heen uitsluit, behalve je scherm. Je voelt je ogen protesteren!

Vijf tips voor achter de computer:

  1. Zorg voor een goede verlichting van bovenaf of van opzij. Het licht mag niet weerkaatsen in het beeldscherm. Plaats je verlichting zo dat je de lamp zelf niet kan zien.

  2. Zet, indien mogelijk, de computer in de buurt van een raam zodat je af en toe naar buiten kan kijken, maar voorkom reflectie in het beeldscherm.

  3. Neem na elke 15 minuten een kleine pauze, al is het maar 15 secondes. Kijk dan op, rek je helemaal uit en richt je ogen op de verte, minstens 6 meter weg. Lukt dat niet omdat je in een kleine ruimte zit zonder raam, sluit dan even je ogen en verbeeld je dat je in de verte kijkt. Of hang een foto van een vergezicht aan de muur en kijk daarnaar.

  4. Waarschijnlijk moet je af en toe ergens over nadenken; hoe je een zin formuleert of hoe je iets op gaat lossen. Wen jezelf aan om dan je ogen dicht te doen. Nog beter is het om te palmeren.

  5. Maak bij het lezen van grote lappen tekst op de computer af en toe gebruik van een gaatjesbril. Dat kan behoorlijk wat spanning wegnemen.

Voorkom dat je ogen de dupe worden van je computer.

Hand in eigen boezem

Ik geef het ruiterlijk toe; de computer is mijn grootste uitdaging bij het op peil houden van mijn zicht.

Heel wat uurtjes heb ik al achter (of vóór, het is maar net hoe je het bekijkt...) mijn computer doorgebracht. Voor het maken en bijhouden van deze website, het schrijven van mijn boek, het lezen en verzamelen van informatie, enz. enz. Ik weet maar al te goed hoe makkelijk je vervalt in staren en turen.

Ik heb dan ook behoorlijk wat ervaring met vermoeide ogen en hoe je ze kan voorkomen. Inmiddels heb ik vele tips en tricks verzameld en uitgeprobeerd. De beste heb ik bijeengebracht in het hoofdstuk over computergebruik in mijn boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode.

Natuurlijk Zien en de Batesmethode

Echt waar; het is een wereld van verschil. Ik word gewoon niet of nauwelijks moe als ik me aan mijn eigen tips hou. Bovendien word ik veel productiever.

Mooi meegenomen, toch?

Conclusie

De computer is niet meer weg te denken uit ons leven.

Des te belangrijker is het om te leren hoe je er gebruik van kan maken zonder dat het een aanslag is op je zicht en de gezondheid van je ogen.  Gebruik de goede zie-gewoontes, ook achter de computer en pas de bovenstaande tips toe.

Succes!

FAQ

Vorige Post Volgende Post

Blog