Blog 3/37

Cijfers brilgebruik: 98% vroeg of laat aan de bril

Cijfers brilgebruik tonen aan: de kans dat je aan de bril of lens moet is 98%

De cijfers brilgebruik die uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek tevoorschijn kwamen, tonen aan dat 57% van de Nederlanders bril en/of lenzen nodig hebben om goed te kunnen zien. 90% van de 55-plussers heeft een bril of draagt lenzen: voor de 75-jarigen en ouder is dat 98%.

Oogziektes

Uit de gegevens van het National Eye Institute van de Verenigde Staten van Amerika blijkt dat ongeveer 15 miljoen Amerikanen last hebben van staar, 3 miljoen van glaucoom en 9 miljoen van een of andere vorm van degeneratie van het netvlies. Andere onderzoeken spreken van nog hogere cijfers. Al deze oogziekten kunnen het zicht ernstig, soms zelfs onherstelbaar, beschadigen.

De cijfers uit de VS zullen niet zoveel afwijken van die van Nederland. Om het bot te formuleren: als je je lot in de handen legt van de traditionele oogheelkunde, heb je 98% kans dat je een bril of lenzen moet gaan dragen en 40% kans dat je een van bovengenoemde ziektes zult krijgen als je ouder wordt.

Relatie brilgebruik en oogziektes

Dit is niet iets om luchtig over te doen. De relatie tussen het langdurig dragen van een (sterke) bril en de ontwikkeling van oogziektes is onmiskenbaar aanwezig. De meeste artsen zijn hiervan op de hoogte, doch zullen dit niet graag met hun patiënten bespreken.

De gezondheid van je ogen

Goed zorgen voor de gezondheid van je ogen is veel meer dan het aanmeten van weer een sterkere bril of contactlenzen.

Neem niet zo maar aan dat je altijd wel kunt zien, of dat een oogziekte wel te verhelpen valt door operaties of medicijnen. Het is geweldig wat oogartsen kunnen bereiken door operaties, maar ook zij kunnen niet voorkomen dat een deel van de bevolking hun zicht deels of geheel verliest.

Zorg goed voor je ogen

Goed zorgen voor de gezondheid van je ogen doe je door weer natuurlijk te gaan zien. Je ogen, je lichaam en je geest weer te gebruiken op de wijze waarop de natuur het bedoelt. Daardoor geef je je oogbol de kans om terug te keren tot zijn oorspronkelijke vorm.

Juist de voortdurende vervorming van de oogbol zorgt er voor dat er een grote druk ontstaat op de weefsels van het oog, zoals het netvlies. Vergelijk het maar met een ballon. Als je knijpt in een opgeblazen ballon, dan zal het materiaal aan de zijkanten verder uitgerekt worden.

Besef dat het netvlies bestaat uit 8 laagjes cellen, het is uiterst dun en kwetsbaar.

Mensen met perfect zicht, met natuurlijke zie-gewoontes, hebben zelden of nooit te maken met ziektes van het oog.

Vorige Post Volgende Post

Blog