Blog 18/37

Oogoefeningen: om je ogen te ontspannen

Dr. Bates liet zijn patiënten een aantal oogoefeningen doen. Niet om je ogen te trainen, maar juist om ze te ontspannen.

Zeker als je net begint met Natuurlijk Zien kun je veel baat hebben bij deze 'oefeningen'. Je kunt ze in elk boek over zichtverbetering terug vinden.

De drie belangrijkste zijn:

Daarnaast kan je heel effectief oefenen met een leeskaart.

Géén gymnastiek

Sommige boeken geven je misschien de indruk dat je, om je zicht te verbeteren, elke dag een heel regiment van oogoefeningen moet doen. Soms geven ze zelfs complete oefen-schema's.

Natuurlijk Zien heeft echter niets te maken met ogen-gymnastiek. Bates streefde immers naar ontspanning in plaats van training. Zijn oefeningen laten je ervaren hoe het voelt als je ogen kunnen doen waar ze voor gemaakt zijn.

De beschreven oefeningen helpen je dan ook om je ogen te ontspannen, te revitalisen en om beweging in je ogen terug te brengen.

Doe wat je plezierig vindt

Lang niet iedereen is even gecharmeerd van het palmeren of het zwaaien. Als je het saai of vervelend vindt kun je het beter niet doen.

Ik vind het wel heel plezierig om te doen. En ik zweer bij het zonnen.

Over het algemeen kan je zeggen dat de oefeningen je verbetering versnellen. Maar eerlijk is eerlijk; ik heb cursisten gehad die braaf elke dag oefeningen doen en die lang niet zo snel vooruit gingen als andere cursisten die nooit iets deden.

Alleen oogoefeningen doen helpt hooguit tijdelijk. Veel belangrijker is het om de juiste zie-gewoontes eigen te maken en altijd toe te passen.

Mensen met perfect zicht

Laten we wel zijn: mensen met perfect zicht doen geen oefeningen.

Mijn zoon Arjen palmeert nooit en Jelle ook niet meer. Zwaaien als oefening doen ze ook niet. (Onbewust waarschijnlijk wel omdat ze altijd bewegen!)

Zonnen is een ander verhaal. Dat doen ze wel. Als de zon schijnt is het toch heerlijk om te genieten van die gouden gloed op je gezicht?

Ik zou zeggen; probeer de oefeningen, dan kun je zelf beslissen of je ze fijn vindt om te doen.

Wie weet heb je er veel baat bij!

oefeningen

Vorige Post Volgende Post

Blog