Blog 37/37

De leesbril: noodzakelijk kwaad boven de veertig?

Toen mijn vriendin 40 werd, kreeg ze 'voor de grap' een leesbrilletje. Die zou ze nu toch wel snel nodig hebben, toch?

armen te kort om te lezen

worden je armen te kort?

Bijna iedereen is ervan overtuigd dat je boven de 40 al snel een bril nodig hebt om kleine lettertjes te lezen.

Toch ken ik veel mensen die ver boven de vijftig nog prima zonder bril kunnen lezen.

Dus: is een leesbril te voorkomen?

Daar ben ik weer van overtuigd ;-)

Mijn moeder is een prachtig voorbeeld. 90+ en leest de kleinste lettertjes. Zonder bril! Zelf lukt het me dat ook nog prima. Terwijl de 'big five-0' al lang gepasseerd ben. Wij zijn echt niet de enigen.

Bovendien zijn er genoeg mensen die al een bril om te lezen gebruikten en die nu niet meer nodig hebben.

Ouderdomsverziendheid of presbyopie

Hoe komt het dat je zicht op korte afstand achteruit gaat?

Om op korte afstand scherp te kunnen zien moeten je ogen accommoderen. Dat betekent o.a. dat je lens boller moet worden om de stralen goed op je netvlies te krijgen.

Men is ervan overtuigd dat bij het ouder worden de lens harder wordt en je dus niet meer kan accommoderen.

Er zijn tabellen te vinden waarop aangegeven wordt op welke leeftijd je op welke afstand nog kunt focussen. Maar die gaan lang niet voor iedereen op.

Zoals ik al zei: er zijn zat mensen die op hoge leeftijd nog steeds kleine lettertjes kunnen lezen. Zou het niet kunnen zijn dat zij - bewust of onbewust - hun zicht in stand houden door hun lenzen en oogspieren in goede conditie te houden?

Blijf bewegen, blijf ontspannen

De lens en de binnenste oogspier hou je soepel en beweeglijk door ze op een ontspannen manier te blijven bewegen.

Kijk maar eens goed naar iemand die moeite krijgt met kleine letters: hij of zij zal de tekst steeds verder van zich afhouden, de nek op slot zetten, stoppen met ademen en bewegen en hard turen om beter te zien. Alles behalve ontspannen.

Blijf je rustig en ontspannen ademen, knipperen en verspringen, dan wordt de tekst die je wilt lezen meestal vanzelf wel weer scherp.

Een lees bril verergert het probleem

Zet je daarentegen een plusbril op, dan geef je je ogen en je oogspieren het signaal dat ze niets hoeven te doen. De bril doet het voor ze.

Maar wat je niet gebruikt verlies je. Al heel snel zullen de letters die je eerst nog wél zonder bril kon lezen ook niet scherp zijn. Het duurt meestal maar even vóór je leesbril niet meer sterk genoeg is en je een sterkere nodig hebt.

De achteruitgang gaat snel: de meeste mensen die beginnen met een bril gaan binnen een jaar naar een sterkte van +2 om een jaar later te eindigen op +3.

En na een poosje wordt ook het zicht in de verte slechter. Opticiens worden daar heel blij van; die raden je dan met veel enthousiasme een multi-focale bril aan.

Lees hier enkele ervaringen met leesbrillen.

Het kan ook anders

Stap niet in de valkuil van het oh zo makkelijk verkrijgbare lees-brilletje. Grijp er niet te snel naar want voor je het weet zit je er aan vast!

Leer in plaats daarvan de natuurlijke zie-gewoontes aan en hou je ogen gezond en soepel. Dan kan je het gebruik van een leesbril echt nog heel lang voor je uitschuiven!

FAQ brillen

Volgende Post

Blog