Blog 22/37

Hoe lang duurt het voor je van de bril af bent?

Als je met de Batesmethode aan de de gang gaat, wil je vast weten hoe lang het duurt voordat je je bril in de prullenbak kan gooien.

Hoe lang duurt het voor je van de bril af bent? Tja, hoe graag ik deze vraag ook zou beantwoorden: dat kan ik niet. Het verschilt namelijk van persoon tot persoon en is niet te voorspellen.

Ik had cursisten met behoorlijk zware brillen die binnen een jaar meer dan 5 diopters verbeterden. Maar er waren er ook die naar mijn idee 'zo van de bril af zouden zijn' en die in de ongunstigste omstandigheden (donker, slecht weer, etc.) nog steeds niet zonder bril kunnen.

Ook hangt het sterk af van de mate waarin je in staat bent om de juiste zie-gewoontes toe te passen en in te passen in je dagelijks leven.

Het is zoals met elke vaardigheid.

Als je begint met hardlopen kun je ook niet precies zeggen wanneer je in staat zult zijn om de marathon te lopen. En of je dat bereikt. Alles hangt af van je lichamelijke conditie, mate van trainen, doorzettingsvermogen, leefstijl, dieet, noem maar op.

Ervaringen van anderen

De meeste mensen merken binnen een paar dagen of weken dat hun zicht verbetert. Sommige zelfs al tijdens de eerste lessen! Voor anderen duurt het langer.

Is de eerste verbetering merkbaar, dan gaat dat proces steeds door. Soms sneller, soms tergend langzaam.

Afhankelijk van je uitgangspositie kan het tot enkele jaren duren voordat je het gewenste doel bereikt. Draag je al vele jaren een sterke bril dan is het logisch dat het tijd kost om weer zonder bril helder te kunnen zien.

Conclusie

De een gaat snel, de ander veel langzamer.

Het hangt ook een beetje afvan je persoonlijkheid. Hoe goed kun je omgaan met je (tijdelijke) waas, kan je genieten van wat je al wel ziet? Of wil je persé alles onder controle houden en erger je aan de dingen die je nog niet ziet? Omdat Natuurlijk Zien veel over 'loslaten' gaat, maakt dat een groot verschil.

Hoe lang duurt het voor je van je bril af bent?

Maar voor iedereen geldt: het pad naar helder zicht net zo mooi en verrassend als de uiteindelijke bestemming!

Foto's: Dayne Topkin en Sven Scheurmeier
FAQ

Vorige Post Volgende Post

Blog