Blog 36/37

Werkt de Batesmethode ook voor mij?

Of je nu wel of geen bril draagt, bijziend of verziend of ieders anders bent: door de Batesmethode ga je altijd beter zien.

Scheelzien (strabisme), een lui oog (amblyopie), astigmatisme of een leesbril ‘vanwege de ouderdom’ (presbyopie); het maakt niet uit. Met de methode van Bates kun je goede resultaten behalen. Veel mensen met deze kwalen hebben dat reeds gedaan.

Bates dacht in het begin van zijn onderzoeken dat zijn methode alleen invloed had op bijziendheid. Hij was aangenaam verrast dat het toepassen van de goede zie-gewoontes hemzelf bevrijdde van zijn (zeer sterke) leesbril!

Later raakte hij er steeds meer van overtuigd dat bijna alle oogkwalen hun oorsprong vonden in gespannen zie-gewoontes en dat ze verbeterden door terug te keren naar de natuurlijke, ontspannen zie-gewoontes.

Zelfs mensen met ergere oogkwalen, zoals bijvoorbeeld staar, hebben baat bij de methode gehad.

Altijd resultaat?

Het spreekt voor zich dat aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld kleurenblindheid of een defect in het netvlies niet verholpen kunnen worden door deze methode. Net als zichtafwijkingen door zware verwondingen of ziektes. Maar ook voor deze mensen zijn de ontspannen zie-gewoontes heel plezierig.

Overigens is maar bij 2% van de zichtafwijkingen sprake van zo'n fysiologische oorzaak.

Meestal is bij het ontstaan van het wazige zicht met het oog zelf niets aan de hand. De oorzaak is dan een functionele storing. Dus hoe het oog gebruikt wordt.

Toch behaalt lang niet iedereen even goede resultaten. Sommige mensen gaan snel vooruit, anderen doen er veel langer over of raken nooit van hun bril af.

Maar iedereen heeft baat bij Natuurlijk Zien en/of de Batesmethode.

Het minste wat je zult bereiken is dat je de spanning uit het zien wegneemt. Waardoor je in ieder geval de verdere achteruitgang van je zicht zult voorkomen.

(Foto Masha Danilova)
FAQ

Vorige Post Volgende Post

Blog