Blog 29/37

Zoekplaatje Napoleon

01 Maart 2013

Zoekplaatje Napoleon

zoekplaatje Napoleon

een bosje viooltjes...

Een bosje viooltjes met een verborgen boodschap.

 In het begin van de 19e eeuw stuurden aanhangers van Napoleon elkaar deze kaart. Hun keizer was verbannen naar Elba en deze kaart was een geheim eerbetoon aan hem.

Kan je ontdekken waarom?

In het plaatje staan de profielen van Napoleon en zijn echtgenote, de aartshertogin Marie-Louise van Oostenrijk. Tussen de stengels zit zelfs het gezicht van hun 3-jarige zoontje Francois verborgen.

De bijnaam van Napoleon was 'Corporal Violette' omdat hij dol was op viooltjes. Bij zijn verbanning naar Elba in 1814 beloofde hij naar Frankrijk terug te keren wanneer de viooltjes weer in bloei zouden staan.

Waarom viooltjes?

Bloemen en planten worden wel vaker gebruikt door politieke partijen of bewegingen. Denk maar aan de rode roos van de Partij van de Arbeid en de tomaat van de SP.

In Frankrijk was de lelie hét kenmerk van het koningshuis. Napoleon en zijn aanhangers gebruikten als tegenhanger daarvan het heerlijk geurende Maartse viooltje. Heel gewoon en 'klein en dapper'.

In het vroege voorjaar van 1915 maakte Napoleon zijn belofte waar en kwam in het zuiden van Frankrijk weer aan wal. Tijdens zijn opmars naar Parijs kreeg hij overal bosjes viooltjes aangeboden.

Hij nam ze allemaal mee en eenmaal in Parijs werden de bloemetjes ter versiering over de trappen van de Tuilerieën uitgestrooid. De dames droegen paarse japonnen.

Uit met de pret

Napoleon bleef niet lang aan de macht en werd toen verbannen naar Sint Helena waar hij nooit meer vanaf is gekomen.

Toch bleven zijn aanhangers hopen op zijn terugkeer en gebruikten het viooltje om hun trouw aan Napoleon te tonen. Ook dit zoekplaatje stamt uit die tijd.

De toenmalige machthebbers vonden dat niet leuk en verboden zelfs het in het openbaar dragen of afbeelden van het viooltje!

Wat heeft een zoekplaatje te maken met je zicht?

Ons visuele systeem richt zich in eerste instantie op de voorgrond, niet op de achtergrond. Je ziet dus een bosje viooltjes.

Om Napoleon en zijn vrouw en zoon te ontdekken moet je je richten op de achtergrond. Dan pas zie je hun profielen.

Als je niet weet dat er iets verborgen is zal je de gezichten dan ook niet zien!

Slim bedacht hè, 200 jaar geleden...

optische illusies

Vorige Post Volgende Post

Blog