Blog 23/37

Palmeren: ultieme ontspanning voor je ogen

Palmeren is het afdekken van je gesloten ogen door je handen tegen je gezicht te houden.

Dr. Bates leerde dit zogenaamde ‘palming’ aan al zijn patienten. Het is een simpele activiteit, makkelijk uit te voeren en het heeft direct effect op het visuele centrum. Na een poosje palmeren ervaren veel mensen korte of langere momenten van volkomen scherp zicht.

Rust geven

Waarschijnlijk vind je het makkelijker je te ontspannen met je ogen dicht. Dek je daarbij ook nog de ogen af met je handen, dan sluit je het licht helemaal buiten. Dat is heerlijk rustgevend en ontspannend voor ogen en geest!

palmeren: rust voor je ogen

Hoe palmeer je?

  1. Ga comfortabel zitten met ontspannen nek en schouders

  2. Laat je ellebogen rusten op op een tafel of zet een kussen op je schoot

  3. Maak schaaltjes van de handen en dek je ogen ermee af. De muis van de hand rust zacht op de wang, je handpalm bevind zich recht voor je oog. Er is genoeg ruimte tussen de palm en het oog om te knipperen

  4. Sluit je ogen

  5. Adem door de buik en ontspan je gezichtsspieren

Doe je het goed dan is het nu lekker donker en voelen je ogen zacht en ontspannen aan.

Wat wil je bereiken?

Wat je wilt bereiken is totale ontspanning van je ogen en geest. Je kan dit doen door je voor te stellen dat alles om je heen pikzwart is. Totale donkerte is heerlijk rustgevend.

Je kunt je aandacht ook op iets anders richten:

  • op rustig en gelijkmatig ademhalen. Zo zul je vanzelf al meer gaan ontspannen.
  • op de warmte vanuit je handpalmen die je ogen instroomt
  • op een prachtig voorwerp in je gedachten
  • op een herinnering aan een mooie vakantie of omgeving
  • op een heerlijk rustgevend muziekje

Voor je eindigt haal je nog eens diep adem. Laat je handen zakken en hou je ogen nog even dicht terwijl je went aan het licht. Even later open je rustig je ogen.

Wanneer en hoe lang?

Palmeren kan je op elk moment van de dag doen. Als je vermoeid raakt door computeren of lezen is het een goed idee om het op z’n minst één keer per uur een paar minuutjes te doen.

Je kunt het doen vóór je gaat slapen, tijdens het maken van je (huis)werk, als je moet nadenken over een lastige opgave, bij het tv-kijken tijdens de reclame.... en zelfs op de WC! Of maak er een vaste gewoonte van dat je twee keer per dag wat langer palmeert.

Hoe meer tijd je erin steekt, hoe beter de resultaten.

Ik had er zelf veel baat bij tijdens het vliegen. De lucht aan boord van een vliegtuig is heel droog. Door af en toe even te zitten en mijn ogen af te dekken met mijn handen hield ik ze vochtig en uitgerust. Voorheen gebruikte ik op lange vluchten oogdruppels.

Conclusie

Palmeren is dus een prima manier om je ogen en je geest te ontspannen. Als je rustig ademhaalt, de spieren van je hele lijf ontspant en je geest bezig laat zijn met iets specifieks is het effect spectaculair. Niet iedereen bereikt deze optimale ontspanning maar bijna iedereen vindt het heel plezierig om te doen.

Je zult merken dat je ogen al na een paar minuten uitgerust aanvoelen. Je droge ogen worden weer vochtig en als je ogen branderig of trekkerig aanvoelen verdwijnt dit snel.

Het donker werkt verkwikkend, de warmte van je handen voelt heel fijn. Grote kans dat je dit ontspannen gevoel in je ogen een poosje vast kunt houden.

Doen dus!

Vorige Post Volgende Post

Blog