Blog 13/37

Is er bewijs dat het zicht kan verbeteren?

Is er bewijs dat het zicht kan verbeteren?

Ja, je zicht kan wel degelijk op een natuurlijke wijze verbeteren. Er is veel 'hard' bewijs.

Dr. Bates heeft al zijn onderzoeken officieel gepubliceerd.

Maar die tijd zijn er amper wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar of en hoe het zicht kan verbeteren.

Het bewijs komt dus af van de beoefenaars zelf.

Ervaringen

Mijn moeder getuigt elke dag dat de methode van Dr. Bates werkt. 90 jaar, geen bril en prima zicht, zowel veraf als dichtbij. Terwijl ze bijna 35 jaar lang een vrij sterke bril droeg voor bijziendheid.

Onze zoon Jelle is ook zo'n prachtig bewijs. Vanaf zijn 8e zonder bril terwijl hij daarvoor vijf jaar lang een sterke bril droeg voor zijn scheelzien en luie oog.

Ik geniet zelf elke dag van mijn heldere zicht. Sinds mijn 42e geen bril meer nodig voor het autorijden, de ondertiteling op de TV te lezen en te herkennen wie er op 30 meter afstand naar mij zwaait. Terwijl ik dat daarvoor toch allemaal echt niet kon zonder mijn bril.

Bewijs op papier

Onze brilrecepten getuigen zwart op wit waar we waren en waar we nu zijn. Mijn moeder is in 2010 nog gekeurd voor haar rijbewijs. Ze hoeft geen bril te dragen.

Vele brilrecepten getuigen van de vooruitgang die mensen hebben behaald. Gemeten door opticiens en oogartsen die echt niet staan te trappelen om te bewijzen dat deze methode werkt. Ze zijn niet zo scheutig met het geven van hun meting. Waarschijnlijk willen ze voorkomen dat je daarmee naar een goedkopere brillenwinkel gaat.

In de VS moet je bij elke verlenging van je rijbewijs je ogen laten testen. De eventuele zichtafwijking staat vermeld op het rijbewijs. Zo is eenvoudig aan te tonen in hoeverre het zicht vooruit is gegaan.

In het boek Relearning to See van mijn leraar Tom Quackenbush staan ruim 100 getuigenissen van zijn cursisten, .

Op de site Visions of Joy van Esther van der Werff staat ook veel testimonials.

Veel van mijn cursisten zijn flink vooruit gegaan en/of van de bril afgekomen. Maar lang niet iedereen laat hun zicht achteraf weer opmeten of houdt mij op de hoogte van hun vooruitgang.

En tot mijn schande moet ik bekennen dat ik heel slordig ben omgegaan met het documenteren van de resultaten van diegene die dat wel deden.

Dit zijn een paar recente:

Op 4 juli 2018:

Via de mail:

_Dag Saskia,

Het zal in mei jl. zijn geweest dat ik je boek Natuurlijk Zien (grotendeels) heb gelezen.

Ik wil je een groot compliment geven voor o.a. hoe je de Batesmethode op jouw manier hebt verwoord, en ook de vormgeving van dit boek is m.i. heel sterk en suggestief mede door de vele natuurfoto’s die je erin hebt opgenomen.

Je beschrijft werkelijk heel mooi, heel goed en vooral heel lichtvoetig (daar gaat het eigenlijk ook om) welke de principes zijn van ‘normaal’ zien, en hoe je de verschillende kijkoefeningen (waarvan Bates de pionier is) kunt doen.

Hulde!

Zelf ben ik er in de jaren tachtig intensief mee bezig geweest, nadat ik met het baanbrekende boek van Bates had kennis gemaakt, en heb ik in (kleine) stappen m’n bijziende afwijking van ongeveer -4 kunnen verbeteren naar (een bril met) -1,5 dioptrie. Omdat ik lange tijd heb gedacht dat er voor mij geen progressie meer in zat, ben ik sindsdien een bril van min anderhalf blijven dragen, tot ik jouw boek NZ tegenkwam.

Sinds mei draag ik eigenlijk geen bril meer. Ik zie weliswaar (nog?) niet optimaal scherp, maar goed genoeg om buiten te lopen/fietsen, óók ’s nachts (!). Bij Fielmann in Enschedeheb ik voor € 17,50 een montuur aangeschaft met lenzen van -1 dioptrie, en daar zie nu nagenoeg scherp mee.

Ik ben heel benieuwd of er qua scherpte nog meer winst valt te halen, maar ik vind dat niet eens zo belangrijk meer. Immers, zonder bril is m’n beeld (duidelijk) minder verkleind, natuurlijker, de kleuren en de diepte van wat ik zie ervaar ik als schitterend, en met m’n perifere zicht is weinig aan de hand.

Waar ik tot nu het meest mee ben gebaat is jouw vondst “OVAK”; ontspannen, verspringen, ademen, knipperen. Ik zal bij elkaar een kleine zestig jaar brildragend zijn geweest: vanaf ong 1960 (rond m’n 8-ste levensjaar tot juni 2018 (ik ben nu 66); ongetwijfeld speelt de pensioenfase waarin ik me nu bevind een (grote) rol bij het gevoel van rust en ontspanning die ik momenteel ervaar.

Met vriendelijke groet, Jan Verberne

Op 4 februari 2018

Beoordeling op Kiyoh (10) van Barry:

Een fantastisch boek. wat een prachtig staaltje werk.

Alleen al door het lezen van de site heb ik mijn bril per direct afgezet (behalve bij het autorijden) en ik kan niet beschrijven hoe gigantisch positief dit mijn leven veranderd heeft.

Op 23 november 2017

Beoordeling op Kiyoh (10) van Jan:

Saskia heeft een fantastisch boek geschreven met alle informatie die je maar kunt wensen om zelf wat aan je zien te doen.Het boek is heel plezierig te lezen en is mooi uitgevoerd met prachtige foto's en een mooi hard kaft.

Ik ben nu een paar weken bezig met de Dr Bates methode en er gaat een wereld voor me open. Het is alleen jammer dat ik dit niet 10 jaar geleden heb geweten. Er is geen enkele oogarts die mij er op geattendeerd heeft en dat is een kwalijke zaak. De methode moet veel meer onder de aandacht komen.

Saskia ik wil je hartelijk bedanken voor het schrijven van dit inspirerende boek.

Op 6 augustus 2017:

Beste Saskia,

Uw boek is geweldig goed. Ik ben 70, heb alleen een zwakke leesbril. In het verleden heb ik oogoefeningen gedaan, maar deze methode heeft veel effect, in een week heb ik de bril niet meer nodig op de computer en dat in zo'n korte tijd. Reuze bedankt,

Henriette Degewij

3 juli:

Beste Saskia,

Sorry, dat ik je lastig val met dit mailtje, maar ik wil je toch enkele ervaringen met het afzweren van mijn bril met je delen.

Ik ben nu 70 jaar gezond en gebruik geen medicijnen. Ik draag vanaf mijn 14 de een bril. Enkele jaren geleden kreeg ik het advies om vanwege een lui oog naar het oogziekenhuis te gaan. Ik wilde mijn eigen risico niet kwijt en begon op internet te zoeken. Misschien niet verstandig maar ik had geluk. Ik heb de meeste adviezen uit je boek opgevolgd, en regelmatig een lapje voor mijn goede oog gehouden. De adviezen van jou hebben enorm geholpen. Ik ben een natuurliefhebber en zie kleine vogeltjes en gekleurde markeringen zonder bril en kan de papieren krant zonder bril lezen (alleen zwarte tekst op donkere achtergrond gaat moeilijk)De reden is waarschijnlijk dat min luie oog wel beter is geworden maar toch nog wat minder is. (Al kan ik ook daar al weer de kleine lettertjes bij de bushaltes lezen. Het luie probeer ik verder te verbeteren door tv te kijken met het lapje. En wat me ook enorm geholpen heeft ontspannen computerspelletjes te spelen zoals tetris of buble shooter. Ik zit dan op ruime afstand van het scherm. Een half uurtje per dag was voor mij voldoende. Verder sport en wandel ik veel.

De reden waarom ik dit schrijf is niet alleen om je te bedanken voor je goede adviezen, maar misschien heb je ook iets aan mijn ervaringen.

Vriendelijke groet, Peter Bliek

Op 17 december 2016:

Beste Saskia,

Een berichtje om je te bedanken dat je me op het pad van natuurlijk zien hebt gebracht. Je vorige boek was al goed, ik krijg net je nieuwe boek binnen en dat ziet er prachtig uit, en ook je website is prachtig en nuttig.

Ik ben bijna 51 en ik ben een paar jaar geleden een leesbril gaan dragen maar dat voelde niet oke. Ik kwam precies 2 jaar geleden in december via google op jouw naam en boek en ben in de kerstvakantie aan de slag gegaan, met direct resultaat, ik heb mijn bril afgezet en nooit meer op gehad. Ik heb in april vorig jaar een cursus bij Thomas Quackenbush gevolgd en heb dit jaar wat consulten bij Maria van Velsen gedaan en nu samen met haar een 3-daagse cursus georganiseerd die ik volg met 2 kennissen.

_Ik werk in de optiek, al 12 jaar bij Specsavers, ik ben verantwoordelijk voor professionele en leiderschaps L&D in noordeuropa. Ik ben zelf geen opticien, ik weet er inmiddels wel het eea van af en ik vind het ongelofelijk dat de Bates methode zo onbekend is. En de professionals die ik erover spreek vinden het alternatief en onzin. Ik wil me er graag verder in verdiepen en bekijken hoe we het in reguliere optiek een plek kunnen geven. Als 1 bedrijf dat kan zijn wij het (hoop ik), als familiebedrijf hebben we andere waarden. Hoe aan te pakken weet ik nog niet.

We hebben een congres georganiseerd waar een aantal sprekers (o.a. Earl Smith uit de USA) onderzoeksresultaten lieten zien die mijns inziens de Bates theorie volledig bevestigen.

Vanwaar deze mail? Ik wilde je graag bedanken dat je me op dit pad hebt geholpen. Het is een van de mooiste en belangrijkste inzichten in mijn leven, dat klinkt zwaar, maar het is zo.

Als je ooit weer trainingen of lezingen gaat geven ben ik graag van de partij.

Hartelijke groeten, Hanny van de Weerdt

Op 11 december 2016:

Dag Saskia,

Ik ben 66 en het jaaaaren geleden de cursus gevolgd bij Thomas Quackenbush in Malden. Nog steeds geen bril nodig. Ik bewaar je informatie voor degenen die ik enthousiast kan maken. Hartelijke groet van Bernadette van der Ende

Op 4 december 2016:

Hallo Saskia,

Wat een fantastisch boek heb je geschreven. Heel erg bedankt daarvoor. Zelf heb ik mijn zicht weten te verbeteren van -3 naar -1. Het laatste stuk verbetering gaat langzaam maar ik ben van plan om vol te houden.

mvg. Nienke

Dit zijn stukjes uit een mail van 16 mei die ik van Esther kreeg:

Geachte mevrouw Van der Werf,

Eerder las ik het inspirerende boek van Saskia Naber. Geïnteresseerd in het verhaal, met goede ondersteunende illustratie en haar enthousiasme die van de bladen afspringen wilde ik graag een cursus (bij haar) volgen. Ze mailde me terug en verwees mij door naar u.

Ik ben Nicole Barendse, 32 jaar, sinds 2001 zit ik in de optiek en ben afgestudeerd opticien/contactlensspecialist. Optiek zit al sinds 1922 in de familie. Het is eigenlijk met de paplepel ingegoten zeg maar;). Samen met mijn moeder en mijn man heb ik een brillenzaak in Spanbroek.

Na het lezen van Natuurlijk Zien (Saskia Naber) ben ik zelf 3 maanden de Bates methode gaan uitoefenen. Ik had daarna nog maar -2.50 ipv -5.00! Volgend jaar de rest van de sterkte, dacht ik. Toen ik mijn nieuwe sterkte ging dragen, ging het weer snel achteruit.

Meer bewijzen

De beroemde schrijver Aldous Huxley (Brave New World) schreef “De kunst van het zien” nadat hij met goed resultaat een cursus had gevolgd.

De oogheelkundige Dr. Kaplan deed onderzoek naar de verbetering van de scherpte van het zien door ontspanning. Hij deed de uitspraak: “bijziende mensen kunnen getraind worden om zich te ontspannen, wat resulteert in scherper zien.”

De oogarts Dr. MacCracken beschreef vele gevallen uit zijn praktijk in zijn boek “Use your own Eyes” (“Gebruik je eigen ogen”).

Clara A. Hackett, een beroemde Bates-lerares, heeft niet alleen zichzelf van haar bijna-blind zijn genezen, maar ook duizende anderen geholpen beter te zien. Resultaten van haar studenten staan vermeld in haar boek “Relax and See”.

Hoeveel bewijs heb je nodig?

Hard bewijs op papier is prachtig. Maar valt in het niet bij je eigen ervaring.

Want hoeveel mooier is het als je zelf merkt dat je helderder, kleurrijker, meer ontspannen en met meer details gaat zien?

FAQ

Vorige Post Volgende Post

Blog