Blog 19/37

Computer, kleine lettertjes en slecht licht

Men raakt er steeds meer van overtuigd dat je ogen achteruit gaan door de computer, veel lezen, kleine lettertjes en slecht licht. Ook oogartsen en opticiens.

Toch gaat dat lang niet altijd op. Er zijn mensen die dit allemaal doen en toch scherp blijven zien.

Het is wel verleidelijk om onder zulke omstandigheden slechte zie-gewoontes te gebruiken en aan te leren, met als gevolg slechter zien.

Gebruik van computer

Na een dag ingespannen computerwerk klagen veel mensen over branderige, droge en gespannen ogen. Ook vinden ze dat hun zicht slechter is geworden nadat ze veel achter de computer gingen zitten.

Dat komt vooral omdat je achter een computer al snel vervalt in getuur en gestaar. Bovendien kijk je lange tijd op een en dezelfde afstand. Al met al is dat een hele belasting voor je ogen.

Je kan dat voorkomen door regelmatig op te kijken, even in de verte te kijken. Rek je regelmatig even uit, blijf knipperen en hou je nek beweeglijk.

Lees meer over 'computer-ogen'

Kleine lettertjes

Het lezen van kleine lettertjes is zeker niet slecht maar juist heel plezierig. Mits je ontspannen blijft.

Het is voor je ogen veel makkelijker zich te richten op een klein gebied (kleine letters) dan op een groter vlak (wat je bij de koeienletters in kinderboeken moet doen).

Bates raadde daarom iedereen aan om kleine lettertjes te lezen. Hoe kleiner hoe beter, zelfs micro-print.


Slecht licht

"Niet lezen bij slecht licht hoor! Dan verpest je je ogen!" Ik hoor het mijn oma nog zeggen. Mijn oma had op vele vlakken gelijk maar dit is volkswijsheid die niet helemaal klopt.

Lezen in zwak licht is geen enkel probleem, zolang je het maar ontspannen doet. Merk je dat je je gaat inspannen om het toch te kunnen lezen dan kun je beter een fellere lamp gebruiken tot het je wel weer moeiteloos lukt.

Veel lezen

Ook hier hangt het ervan af hoe je leest. En, verrassend genoeg; wat je leest.

Je hebt vast zelf wel de ervaring dat je uren in een mooi spannend boek kunt lezen zonder dat je ogen vermoeid gaan aanvoelen. Een saai studieboek of technisch handleiding is al veel lastiger om zo lang vol te houden.

Als je het leuk vind is het veel makkelijker om onbewust ontspannen te blijven lezen. Met iets wat je niet zo boeit moet je je veel meer bewust blijven dat je de juiste zie-gewoontes blijft toepassen.

Conclusie

Van bovenstaande bezigheden op zich gaat je zicht echt niet achteruit. Wel als je daarbij gaat staren, knijpen en turen.

De sleutel is: onder alle omstandigheden en bij alle activiteiten ontspannen blijven zien.

Succes!

FAQ

Vorige Post Volgende Post

Blog