Blog 12/37

Helpt zonnen je zicht te verbeteren?

De grondlegger van de Batesmethode en Natuurlijk Zien was daarvan overtuigd. Hij liet al zijn patiënten 'zonnen'.

Je doet het door je gezicht naar de zon te wenden - met je ogen dicht - en simpelweg te genieten van de warmte en het licht van de zon. Het is één van de eenvoudigste en prettigste manieren om beter te gaan zien.

Geniet je ook zo van de zon?

Alles lijkt mooier, vrolijker, helderder en scherper als de zon schijnt, toch? Je ziet letterlijk beter dan wanneer het bewolkt is of regent. Mensen die moeite hebben met het lezen van kleine letters kunnen dit vaak wel in het volle zonlicht.

Maar weet je dat het zonlicht je ook helpt om je zicht duurzaam te verbeteren? Zeker als je het licht rechtstreeks op je gesloten oogleden laat schijnen.

De voordelen van de zon:

Het met je ogen dicht naar de zon toe draaien heeft de volgende voordelen:

  • Het licht van de zon prikkelt de zenuwen in het netvlies; daardoor neemt de bloedsomloop toe
  • Met je ogen dicht hoef je je alleen bezig te houden met het licht; dat is heerlijk ontspannend voor je geest
  • Je went steeds meer aan licht en zal daardoor steeds minder je zonnebril hoeven te gebruiken
  • Al na korte tijd merk je dat je scherper ziet en dat de kleuren helderder zijn
  • Het zonlicht (inclusief de uv-stralen) stuurt via je ogen je stofwisseling en je hormoonhuishouding aan
  • Na het zonnen voelen niet alleen je ogen prettig aan, je zult je waarschijnlijk helemaal plezierig voelen; opgeladen door de energie van de zon.

Hoe zon je goed?

Ga in de zon zitten, sluit je ogen en richt je gezicht naar de zon. Zwaai je hoofd rustig en langzaam heen en weer door de zon. Dat is alles.

Simpel hè?

Als het licht in het begin te fel voor je is, kun je onder een boom gaan zitten en het licht laten filteren door de bladeren. Je kunt ook je hoofd een beetje van de zon afwenden en steeds een stukje verder naar de zon toe draaien. Het is belangrijk dat je je ontspant en van het licht geniet. Je zult er snel aan wennen, voor je het weet kun je je rechtstreeks naar de zon richten.

Door het zwaaien laat je het hele netvlies profiteren van het licht.

Het zonnebaden van de ogen doe je het liefst buiten, in de zon. Zo profiteer je van het volle spectrum van het zonlicht. De beste tijd is ’s ochtends of aan het eind van de middag. De zon staat dan lager aan de hemel en het licht is niet zo fel.

Als er geen zon is kan je ook voor een sterke lamp gaan zitten.

Hoe lang moet je zonnen?

In het volle zonlicht is een paar minuten zonnen per keer voldoende. Voor een lamp doe je het wat langer. Het is belangrijk dat je het plezierig vindt.

Zeker als je gevoelig bent voor licht, zou ik elke dag een of meerdere keren zonnen; buiten in de schaduw of binnen voor een lamp.

Dr. Bates schrijft in “Perfect Eyesight Without Eyeglasses”:

“Zonlicht is net zo noodzakelijk voor de ogen als rust en ontspanning. Begin de dag – wanneer mogelijk – met de gesloten ogen bloot te stellen aan de zon. Slechts een paar minuten per keer helpen al. Raak gewend aan het sterke licht van de zon door het te laten schijnen op je gesloten oogleden. Het is goed je hoofd tegelijkertijd licht heen en weer te bewegen om spanning te voorkomen. Men kan niet te veel zonnen.”

Conclusie

Onze ogen zijn organen van licht, ze hebben natuurlijk licht nodig om goed te functioneren. Het zonnebaden van de ogen, zoals hier beschreven, heeft alleen maar voordelen. We worden met z'n allen best wel bang gemaakt voor zonlicht. Maar deze manier van zonnen heeft - voor zover bekend - nog nooit voor wie dan ook nadelige gevolgen gehad.  Weet je, probeer het zelf en merk het resultaat. Je zult het vast net zo plezierig vinden als ik.

Ik heb mezelf aangeleerd om elke keer wanneer ik buiten ben als de zon schijnt, eventjes naar de zon toe te draaien en te genieten van het licht op mijn oogleden.

oefeningen

Vorige Post Volgende Post

Blog