Blog 6/37

Wordt je zicht slechter door een bril?

Voor zover ik weet is nog nooit hard bewijs geleverd dat door het dragen van een bril je slechter gaat zien. Net zoals het ook niet bewezen is dat je ogen door het niet dragen van een bril slechter worden.

Gaan je ogen verder achteruit door een bril?

Omdat je zicht niet alleen met je ogen maar ook met je hersenen en je geest te maken heeft, is het ook lastig meten. Men kan alleen naar de fysieke kant van zicht kijken.

Maar niemand kan ontkennen dat een bril de spanning op de oogspieren verhoogt.

Ervaring vermindering zicht

Misschien heb je zelf ook wel de ervaring dat als je een nieuwe bril een paar weken gedragen hebt, je zonder die bril slechter ziet dan voorheen.

Omdat deze ervaring heel algemeen is, komen er gelukkig steeds meer artsen die terughoudend zijn met het voorschrijven van lenzen die je maximaal scherp laten zien.

Waarom een bril je zicht kan verslechteren

Als je er even over nadenkt is het wel logisch dat je ogen niet geholpen zijn met een middel dat gemaakt is voor een bepaalde afstand.

Stel; je hebt een bril omdat je in de verte niet scherp kunt zien. Je bril is aangemeten voor een afstand van 6 meter en verder. Je kijkt echt niet alleen op die afstand, juist in onze samenleving richten we onze aandacht veel meer op dingen dichtbij: lezen, computer, TV, studie, gesprekken.

Voor al die bezigheden binnen de 6 meter is je bril niet gemaakt. Toch gebruik je hem wel daarvoor. Wat betekent dat je ogen zich moeten aanpassen (lees; inspannen) om de sterkte van je bril te overbruggen.

Van ver naar dichtbij is een verschil van 3 diopter.

Laat ik het uitleggen aan de hand van een normaal functionerend oog. Onze ogen zijn door de natuur ontworpen om makkelijk in de verte te kijken. We waren immers jagers en moesten de omgeving goed in de gaten houden! Op een afstand van 6 meter en verder is de lens plat, de spier om de lens is ontspannen.

Om op leesafstand scherp te kunnen zien wordt de lens boller gemaakt door het aantrekken van de binnenste oogspier. Je ogen moeten 3 diopter overbruggen om van 6 meter naar 35 cm. te gaan. Met andere woorden: zou je lens zich niet aanpassen dan heb je een leesbril nodig van +3 om te kunnen lezen.

Een bril verhoogt de spanning

Gebruik je een bril van bijvoorbeeld min 2 diopter (voor in de verte) dan kan je zonder bril prima lezen. Je ogen zijn als het ware permanent ingesteld op die afstand. Je oogbol is een beetje langer dan normaal.

Hou je je bril op om mee te lezen dan moeten je ogen zich weer aanpassen om op korte afstand scherp te kunnen zien.

Als je jong bent kunnen je ogen makkelijk een groot aantal diopters overbruggen. Je ooglens is soepel genoeg. Laat je je ogen dit voortdurend doen (wat met een bril of lenzen het geval is!) dan kun je je wel voorstellen dat je ogen zich - net zoals vóórdat je een bril droeg - zich weer permanent instellen op dichtbij.

Dan merk je dat je zicht in de verte niet meer zo scherp is als toen je je bril net kreeg.

Een min-bril veroorzaakt spanning als je ermee dichtbij kijkt, een plus-bril veroorzaakt spanning als je ermee in de verte kijkt.

Een vicieuze cirkel

Je gaat naar je oogarts of je opticien en bingo: je ogen zijn verder achteruit gegaan. Weer een sterkere bril. Mét het bijbehorende prijskaartje.

Is het hiermee klaar?

Ik dacht het niet.

De spanning op je ogen en je spieren is weer opgevoerd. Het proces gaat door. Je ogen gaan nog verder achteruit. Veel mensen krijgen zo door de jaren heen steeds een beetje sterkere bril.

Een multi-focale bril?

Op het eerste gezicht lijkt dat een goede oplossing; verschillende sterktes voor verschillende afstanden in een en dezelfde bril.

Ben je bijziend dan heb je bijvoorbeeld -5 in het bovenste gedeelte van het glas om in de verte te kijken en -2 in het onderste gedeelte om mee te lezen.

Tegenwoordig heb je zelfs brillen met drie verschillende sterktes of een overlopend gedeelte in het midden. Maar hoe geavanceerd ook, een bril kan nooit op elke afstand de juiste correctie geven.

Ik heb wel eens even zo'n dubbelfocus bril opgezet; ik werd er gek van. Je moet je hoofd wat naar beneden buigen om in de verte te kijken en juist omhoog om iets te lezen. Echt niet fijn voor je nek en je schouders!

Conclusie

Voor mij is het duidelijk. Hoewel een bril je scherper laat zien is het geen oplossing.

Integendeel zelfs. Op de lange duur zal een bril (of lenzen) je zicht altijd verslechteren, nooit verbeteren. En gaan je ogen steeds verder achteruit.

brillen

Vorige Post Volgende Post

Blog